Децата от детска градина „Юрий Гагарин” в Казанлък участваха в Празник на здравословното хранене организиран съвместно с ПГЛПТ. Малчуганите пяха, танцуваха, рецитираха стихчета и отговаряха на въпроси, свързани с плодовете и зеленчуците. Преподавателят по професионална подготовка в гимназията Петя Гайтанджиева и ученичките от 12 в клас- професия „Ресторантьор” бяха подготвили украси от плодове и зеленчуци в най-различни форми. Малките приятели на ПГЛПТ се научиха как да си направят таралежче от круша и раче от ябълка, които след това сладко изядоха. Най-важното от всичко бе доброто настроение и усмивките на децата, които си пожелаха нова скорошна среща с нови те си приятели от ПГЛПТ. 

gradina5.jpggradina2.jpggradina4.jpggradina 1.jpggradina3.jpggradina6.jpg

 

В Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм бе организирано парти по повод Хелоуин. Отричан от едни и харесван от други празникът на Вси светии провокира Училищния ученически съвет да организира за втора поредна година забавата за ученици и учители.Учениците празнуваха заедно под звуците на най- новите музикални хитове. Журито, водено от директорът на гимназията Антони Илиев, награди най-оригиналните участници в събитието! С голямата награда за най-атрактивен костюм бе отличена Евгения Бисерова от 8 а клас.

 

 

IMG_2547.JPGIMG_2575.JPGIMG_2604.JPGIMG_2593.JPGIMG_2579.JPGIMG_2559.JPG

 

Денят на народните будители – 1 ноември - бе отбелязан тържествено в ПГ по лека промишленост и туризъм. Всички ученици се запознаха със същността на празника и народните будители, които никога не трябва да забравяме, чрез специален филм и презентация по темата. В края на учебния ден по традиция най-малките, учениците от 8а, 8б и 8в класове, поднесоха цветя на гроба на прочутия казанлъшки писател Димитър Чорбаджийски – Чудомир и с минута мълчание отбелязаха паметта на българските народни будители. Учениците се запознаха с личността на Чудомир и с литературно-творческата му дейност. Те успяха да се докоснат и до творчеството на друг виден казанлъшки творец Иван Пенков, чрез камерна изложба от рисунъчни портретни скици и ескизи, организирана от Софийска градска художествена галерия по повод 120 години от рождението на художника. Денят на народните будители е общобългарски празник, честващ паметта на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух.

 

IMG_2514.JPGIMG_2517.JPGIMG_2515.JPGIMG_2518.JPG

Голяма част от учениците на Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм посетиха премиерната постановка „Самодива“ на казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“. Представлението, разказващо за сбъднатата и истинска любов, развълнува силно възпитаниците на ПГЛПТ.  Звездата на представлението пък бе талантливия Петър Петров – възпитаник на ПГЛПТ –завършил актьорско майсторство през 2015 година в класа на проф.Атанас Атанасов в НАТФИЗ.  С посещението на „Самодива“ в НЧ „Искра-1860“ , гимназията и театърът дадоха своеобразен старт на връзката и партньорството между двете институции.

 

 „Питаш ме дали те обичам? Не зная девойко, ако Любовта е оная магия, дето ти краде съня, дето ти спира дъха и реже душата ти с нож, дето от нея боли, дето с нея летиш, дето убива… Да! Орисан съм тая Магия на теб да я дам!“

1.jpg4.JPG3.jpg2.jpg5.JPG

С редица събития в Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм бе отбелязана седмицата на професионалното образование.  На 25.10.2017г. ученици от ПГЛПТ от 8 и 12 клас, специалност „Екскурзоводско обслужване“ и от 11 клас, специалност „Организация на обслужването в хотелиерството“ , водени от преподавателите Румяна Станева, Александра Александрова и Красимир Цоников, проведоха една интересна и полезна за тях среща, която се състоя в Мултимедийната зала на Историческия музей „Искра“.Този  музей  бе неслучайно избран за място на срещата, тъй като за радост и гордост на жителите на град Казанлък е сред най-старите, най-богатите и най-известните регионални музеи в България. Любознателните  ученици от ПГЛПТ  бяха топло приети от служителите на музея. Господин Момчил  Маринов, Директор на ИМ „Искра“ представи на вниманието им презентация на тема- Екскурзоводство, туризъм и културно-исторически забележителности в Казанлък и региона. Той се постара да обясни по достъпен начин на младите хора връзката между теорията и практиката при  отговорната работа на екскурзовода за качественото обслужване на туристите.Едно от новите попълнения на екипа  от екскурзоводи при Историческия музей екскурзовода Кристиян Желязков, завеждащ Връзки с общественосттакъм музея направи нагледен урок на учениците за изнасяне на екскурзоводска беседа като представи постоянната експозиция на отдел „Археология“ към музея. Г-н  Желязков  увлекателно разказа за най-ценните експонати в трезорната зала и представи гостуващата експозиция „Среброто на траките“ и поднесе на любознателните слушатели интересни факти за древния град Севтополис.