Заключителното военно-приложно състезание на клуб „Приятели на армията” с участие на ученици от средните училища в град Казанлък започна с тържествено издигане на националния флаг на Република България и приемане на строя на отборите от командира на 61 Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Деян Дешков. За втора поредна година в оспорваното състезание се включиха представители на пет гимназии, разделени в шест отбора, съставени отседем състезателя. Благодарение на усилията на главните сержанти на формированията от бригадата и проведените от тях теоретични и практически занятия учениците от всички отбори се представиха достойно. За стриктното спазване на мерките за безопасност, обявения регламент и утвърдените критерии отговаряха председателя на клуба г-н Бедрос Азинян и главните сержанти на формированията. Учениците демонстрираха придобитите си умения по преодоляване на „Единна пътека с препятствия”, непълно разглобяване и сглобяване на автомат „Калашников” и оказване на първа медицинска долекарска помощ на пострадал. Отличилите се участници бяха наградени, като на финала Командирът на 61 Стрямска механизирана бригада не пропусна да насърчи всички да се стремят към нови постижения и отбеляза, че Българската армия принадлежи на народа и би се гордял да приеме всеки един от тях вредиците и. С грамота за достойно участие се сдобиха представителите на Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, водени от преподавателя по история Катя Семерджиева.

Представителна група от ученици и учители от Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм се включи в празничното шествие - Празник на розата - 2019. Всички наши участници впечатлиха с атрактивността и приповдигнато позитивно настроение, което подариха на жителите и гостите на Казанлък. Пред Председателят на народното събрание Цвета Караянчева, областният управител Гергана Микова и кметът на Казанлък Галина Стоянова, нашите ученици дефилираха представяйки професиите и специалностите в училище, както и невероятна палитра от  образи и костюми, за което бяха наградени с бурни аплодисменти от високите гости!Шествието, което тази година, премина под надслова „Началото..“ по традиция бе кулминацията на празника на града.

IMG_5917.JPGIMG_5883.JPGIMG_5866.JPGIMG_5946.JPGIMG_5867.JPGIMG_5837.JPGIMG_5930.JPG

При изключителен интерес в парк „Розариум“ се състоя Осмото издание на най-вкусното изложение“Хлябът на българина ”.  Традиционното събитие е изложба с конкурсен характер на български хляб и традиционни ястия и представя майсторските кулинарии на участниците, които бяха освен от Община Казанлък, вече и от цяла България. Кулинарният-шоумен Ути Бъчваров взе специално участие, като оглави журито и се присъедини в майсторското приготвяне на вкусотии. В изложението, организирано от ПГЛПТ, Театър „Любомир Кабакчиев“ и Община Казанлък, взеха участие 14 читалища, 1 самостоятелна участничка, 4 пекарни и 1 пенсионерски клуб. Специалното жури, водено от Ути Бъчваров и директорът на ПГЛПТ Антони Илиева определи отличените места, в страшна битка, от много и красиво направени експонати.

Ути отличи 3 „проекта“, които бяха негови фаворити. Село Копринка, самостоятелната участничка Галя Дечева и град Трявна, които удивиха журито със своя характерен щирник. Всички получиха освен вкусна награда и парична за доброто си представяне. Големите победители в „Хлябът на българина“ са : трето място за читалище „Светлина-1861“ Шипка, на второто място се наредиха читалище „Петко Маналов-1932“Долно Изворово, а за поредна година, първо награда отиде при читалище „Алеко Константинов-1919“ Ясеново.Всички присъстващи на изложбата можеха да се насладят на вкусните „експонати“.

Много хорá и други фолклорни изпълнения - звучаха като част от програмата на изложението, което се превръща в една от най-важните и атрактивни спирки на всички, искащи да се докоснат до традициите във Фестивала на розата.

IMG_5733.JPGIMG_5703.JPGIMG_5630.JPGIMG_5723.JPGIMG_5783.JPGIMG_5800.JPGIMG_5629.JPG

 „Ние имаме честта да се родим и да живеем в този казанлъшки рай.“, заяви кметът на община Казанлък Галина Стоянова към присъстващите на тържеството на централния площад в началото на деня – Празник на град Казанлък. Тя подчерта че: „Няма друго място в България, където да е събрано в едно природното величие и красота, историята и културата, талантливите хора и всички възможни красиви културни събития, които да се случват на това място. Това е нашият Казанлък.“.Поздрав към казанлъчани отправи и Царица Роза 2019 Вероника Кънева с пожелания за щастливо бъдеще.Празничният ден започна с тържествено издигане на знамената с участието на Почетен караул на 61 Стрямска механизирана бригада и Военен духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада. Водосвет за здраве и благоденствие на жителите на община Казанлък отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, в съслужие със свещеници от епархията.

Представители от ПГЛПТ водена от знаменната група на гимназията взеха участие в Празничния ден!

Честит празник, Казанлък!

20190531-YYQJUCTUNSE-1559293973 U2013 .jpg20190531-YNZNHOAOBOP-1559293973 U2013 .jpg61555107_2481454701878528_2349295798937714688_n.jpg

 

Навръх празникът на Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм се проведе и награждаването на лауратите в десетият юбилеен фотоконкурс под надслов „Шарен свят”, организиран от гимназията. Престижното жури с председател фотограф-художника Бедрос Азинян и членове фотографът Йонко Русев, директорът на музея на фотографията в Казанлък –Стефан Папукчиев, имаше изключително трудната задача да отсее най-добрите сред фотографиите в трите категории-„Пейзаж“, „Портрет“ и „Контраст“. Голямата награда отиде при абитуриентът Габриел Караколев, който впечатли журито с професионалните си фотоси. В отделните раздели журито определи следните призови места:

Раздел: „Контрасти“

1 во място- Мехмед Гущеракли – 8б

2-ро мяст- Виктория Велева – 11а 

3-то място-Мерт Манаф -9б

Раздел „Портрет“

1-во място-Мехмет Зафер – 11а

2-ро място-Пламена Йовчева -11а

3-то място -Симона Димитрова – 11а

Раздел „Пейзаж“

1-во място-Делян Христов – 12б

2-ро място- Габриела Иванова – 11а

3-то място-Стела Тонева – 12а

 

И тази година възпитаниците на гимназията изпъкнаха с оригиналните си идеи, прекрасни пейзажи и споделени любими моменти! На всички 31 участници бяха раздадени грамоти, а призьорите бяха наградени със специални тематични предметни награди, които ще им помогнат да доразвият таланта си на фотографи.

 

f_ccf01722009_00000.jpg5_skica5a.jpg7_ccf01722009_00001.jpg7_ccf01722009_00001_2.jpgb_teniska2.jpgf_ccf01722009_00002.jpg