Олимпиадата се провежда за трета поредна година и се организира от Евростат и част от държавите - членки на ЕС, с цел да се повиши статистическата култура на учениците и учителите.

Инициативата е насочена към повишаване на функционалната грамотност на учениците чрез засилване на любопитството и интереса им към статистиката, като се покаже нейната роля както в различните сфери на обществения живот, така и във всекидневието на обикновения човек.

Състезанието e отборно, като всеки отбор се състои от трима ученици от едно и също училище. То се състои от два кръга: национален и европейски. Финалистите от националния кръг във всяка държава могат да участват в европейския кръг. Националният кръг се провежда на български език в два етапа, а европейският - на английски език.

За участие в състезанието от ПГЛПТ се регистрираха три отбора – два от 11а клас в състав Йоана, Александра и Дона и Костадинка, Теодора и Стефан и един отбор от 12а клас в състав Симона Иванова, Виктория Велева и Пламена Дончева. Техен ментор е Корнелия Владева – преподавател по икономика.

И трите отбора преминаха успешно първи етап на националния кръг чрез попълване онлайн на три теста - за основни познания по статистика, за използване на официалните източници на статистически данни (сайтове на НСИ и други официални статистически организации) и за интерпретиране на статистически текст. Целта на третия тест е да се отговори на 10 въпроса за публикацията на Евростат „Хора на път“, издадена през 2019година.

След приключване на 1-я етап предстои участие във втори етап - анализ на статистически данни по дадена статистическа тема.На него участниците трябва да изготвят презентация и да покажат знания и умения относно правилното разбиране, интерпретиране и представяне на данните.

След него може би следва участие в трети кръг – защо не?

 

Казанлък отбеляза 142 години свобода. Родолюбиви казанлъчани и гости почетоха паметната дата в двора на Девическия манастир „Свето Въведение Богородично“ пред паметника на загиналите 340 казанлъчани – жени, старци и деца, невинни жертви на османските орди на Сюлейман Паша. Заупокойна молитва отслужиха казанлъшки свещеници и по традиция, духовниците преляха червено вино пред монумента в манастирския двор.
Сред присъстващите в двора на Девическия манастир бе и представителна група от ПГЛПТ, водена от преподавателя по Философски цикъл в гимназията Тина Янева. Децата поднесоха цветя и сведоха глави в едноминутно мълчание, изразявайки почит към загиналите руски воини и български опълченци за свободата на Казанлък.
Д-р Момчил Маринов, директор на Исторически музей „Искра“ и лектор и голям приятел на ПГЛПТ, се обърна към събралото се множество: „Тук сме да се поклоним пред хилядите руски войни, български опълченци и цивилно население, които с кръвта си обезпечиха това освобождение.“, каза той към присъстващите. Д-р Маринов пропомни за гордостта, която представлява самият манастир: „Първата копка на „Свето Въведение Богородично“ е поставена 1857г., точно 20 години преди обителта да се превърне в импровизиран бежански лагер, в голям военен лазарет и след това да посрещне освобождението на Казанлък на днешния ден.“ Д-р Маринов разказа за прочутите майстори работили по изографисването му – Петьо Ганин от Казанлък, Георги Данчов от Чирпан, шипкалиите Поп Павел и синът му Поп Никола… Всички те – съратници на Апостола на свободата. Историкът разказа за януарските събития преди 142 години: „Казанлък е едва с една дванайста изгорени къщи, на фона на опожарена Стара Загора, Карлово, Калофер, Сопот. Седмица по-късно в Казанлък започват преговорите за освобождение между Русия и Османската империя. Гостите на честването чуха отново думите на Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята!“. Нека с този негов девиз да носим тази свобода в сърцето си, колкото и да сме критични към нея и да пребъде България!“, призова още Момчил Маринов.

81498929_497820827517799_3390620425263251456_n.jpg81716870_458520411764132_4008945198758363136_n.jpg20200108-DTKHSSXGIWB-1578479722.jpg82702591_491100941609204_3608202356082081792_n.jpg81960945_476533659909593_2248017854462951424_n.jpg81501223_492780001383216_8801936501307867136_n.jpg81455273_1266654420197158_2013800342780641280_n.jpg

 

 В Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък най-светлият християнски и семеен празник Коледа по традиция се свързва с различни благотворителни инициативи. Предколедно в училището се реализираха няколко такива, които събраха внушителната сума от 1546,89 лева. Учениците на ПГЛПТ за пореден път доказаха, че доброто може и трябва да побеждава и, че когато всички сме заедно сме най-силни.

 

 По инициатива на УУС (Училищен-ученичския съвет) и тази година се реализира традиционният коледен базар. През цялата седмица в ПГЛПТ се продаваха ръчно изработените от учениците коледни картички, в които те оставиха цялата си фантазия и креативност за да бъдат изделията им по-оригинални и интересни. Вкусни сладкиши, коледни курабийки и бонбони също бяха част от базара. Неговата кулминация дойде в Коледната благотворителна изложба на ПГЛПТ, в която , със свои ястия, взеха участие всички класове на гимназията. Те продаваха на символични цени своите кулинарни произведения, направени с много фантазия и любов. Тази година УУС реши парите събрани в рамките на инициативата да отидат за Димитър от Казанлък. Историята на баба Веска, която събира средства за своя син Димитър като продава саморъчно изплетени шапки, шушони, ръкавици и терлици, трогна всички ни. Импровизираната и сергия е разположила на ул. „Искра“ в Казанлък. Баба Веска е на 66 години, тя е учила в нашето училище и е била от първите випуски на новопрохождащото учебно заведение, което днес е ПГЛПТ. От 33 години, заедно със съпруга си, се грижат за Димитър. Той е на 35 години и има остра форма на епилепсия. Нуждае се от постоянни грижи и внимание. Първият си пристъп е получил, когато бил на едва две годинки и няколко месеца. Баба Веска използва и инвалидна количка с която превозва плетивата и домашният мед, също предлаган за продан. Възрастната жена гледа философски на живота и смята, че трябва да се борим въпреки всичко. Тя прие с огромно вълнение 830-те лева събрани от нашите ученици!

 

300 лева събраха учениците в двете Учебни компании в ПГЛПТ „Купи надежда“ и „Иновативна книжарница- ПГЛПТ 55г.“ Парите отиват в кампанията „Дай живот в Казанлък - да подкрепим родилно отделение“. Тя е организирана от Община Казанлък, МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ и СНЦ „Бъдеще за децата“. Главната цел на кампанията е закупуване на второ модерно родилно легло и гинекологичен стол, които да дадат удобство на родилката, сигурност и адекватни условия в най-критичния и важен момент от появата на новия живот. Програма „Учебна компания” е на Джуниър Ачийвмънт и в нейните рамки ученици на възраст 15-19 г. се научават как да материализират своята идея за бизнес в реално предприятие (ООД), което управляват в рамките на една учебна година.

 

Клубът от проект „Подкрепа за успех“-  „В света на кулинарните изкушения“ воден от преподавателя Нели Добрева също организира събиране на средства за благородна кауза. Те изпратиха 220 лева в сметката на малката Велина от Бургас. Те сътвориха невероятни кулинарни шедьоври и вложиха цялата си любов да помогнат на болното момиченце. Клубът имаше специален щанд на Благотворителния коледен базар в ПГЛПТ. 3-годишната Велина от Бургас се нуждае от 22 100 евро за лечение в турска клиника. Детето страда заради тумор в мозъка. Още на два месеца Велина получава диагнозата „вътрешна хидроцефалия”. Тъкмо когато майка й се надява, че заболяването е овладяно идва лошата новина – момичето има тумор в мозъка. Велина е подложена на три операции за две години.

 

  Водени от принципа „Предай нататък“ ,в Националната седмица на четенето, възпитаниците на ПГЛПТ събраха 196,89 лева, закупиха и дариха 82 книжки с детски приказки на ДГ „Слънчице“ в Казанлък. Но най-важно от всичко бе вниманието, което учениците ни отделиха на малчуганите, четейки им от любимите вълшебни истории на Братя Грим, Шарл Перо, Х.К.Андерсен и много други. Преподавателят по Български език и литература в гимназията г-жа Пенка Василева, организатор на проявата, бе изключително доволна от себераздаването на учениците и тяхната отдаденост към инициативата.

 

Училищен ученически съвет на ПГЛПТ гр.Казанлък организира и още една благородна кауза в полза на най-малките. В продължение на няколко дни, младежите събираха играчки/нови или запазени/, които дариха на малките сладурковци от ДГ" Еделвайс". Директорът г-жа Недка Рашева посрещна нашите ученици и сърдечно им благодари за инициативата. Учениците и връчиха поздравителен адрес и пожелаха на нея и екипа и здраве и успехи! Най- щастливи бяха малките сладури, които от своя страна ни дариха със своята искрена обич

 

Дойде! Онова време от годината, когато светът се променя. Блясъкът в очите става по-ярък, любовта по-силна, усмивките по лицата засияват в особен, по-мил нюанс. Един от най-обичаните и чакани празници. Едни от най-любимите дни в годината. Коледа е!

Коледа… преди всичко е състояние на духа. Коледа е лавина от емоции. Коледа е чувство. На доброта, обич, топлина. На сплотеност, на уют, на радост. На щастие и любов.

Учениците от ПГЛПТ пазят коледната магия в сърцата си за по-дълго. Мечтаят, вярват в чудеса, правят добро и знаят, че приказките съществуват за истинските герои.

 

Щастлива КОЛЕДА!!!

Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм избра специално лого за 55-та годишнина от създаването си. В началото на учебната година бе обявен конкурс за лого сред учениците. Те трябваше да създадат оригинален продукт, в който да включат числото 55 и отличителен символ на гимназията. Резултатите от конкурса бяха обявени на Коледното благотворително шоу в ПГЛПТ. Автор на логото-победител е Симона Димитрова от 12 а клас. Тя получи специална предметна награда от директора на гимназията г-н Антони Илиев. Той връчи и грамоти на всички участници в конкурса. Логото ще бъде използвано във всички събития на ПГЛПТ през учебната година, свързани с годишнината.

IMG_7766.JPGIMG_7765.JPG

 

 

 Кулинарното шоу с благотворителна цел „Традиции и иновации” беше събитие № 1 в Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм в последната учебна седмица на 2019 година. Подготовката за празника започна още преди няколко дни – екипът от всеки клас избра рецептите си и се подготви за тяхното осъществяване. Семейните кулинарни традиции, новите тенденции в кулинарията, а и това, което са научили в училище – всичко бе включено в надпреварата да се представи класът най-добре. Въображение, желание и труд имаха като ефект страхотни кулинарни чудеса! В шоуто се включиха всички ученици, учители и служители на гимназията. Победители в отделните категории станаха: 10 в клас – „Най-добри вкусови качества на ястията“; 8 в клас – „Външен вид, гарниране и аранжиране на ястията“; 9 в клас – „Естетичен вид на масата“; 10 а клас – „Оригинални и практични идеи“. Всички класове се постараха да съберат колкото се може повече средства, които ще отидат благотворително по предназначение. Кулинарната изложба бе кулминацията на празничните прояви в гимназията, традиционно насочени към целево събиране на средства в навечерието на Коледа. Журито с председател г-жа Таня Иванчева- водещ туроператор в Казанлък и преподавателите в ПГЛПТ г-жа Нели Налбантова и г-жа Невена Кехайова, останаха изключително впечатлени от креативността на учениците и тяхното желание да покажат знания и умения в приготвянето на традиционни и иновативни коледни ястия. Всевъзможни вариации на коледни пити, баници с късмети, мъфини, сарми, салата от снежни човеци, още десетки блюда, демонстрираха професионалните уменията на учениците от гимназията по туризъм. За доброто настроение на всички се погрижиха ученици от ПГЛПТ-възпитаниците на преподавателят по музика в гимназията Стефан Делиганев, под чийто акомпанимент те изпълниха няколко песни и хора, с които обраха аплодисментите на всички присъстващи.