Изключително престижна грамота и признание получи Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, гр.Казанлък. Училището получи сертификат „Училище на усмивката“ за 2018 година връчен от СНЦ „Усмивка“ –град Бургас на дванадесет училища в цялата страна. Приза се връчва за ангажимент, инициатива и отличен принос за развитие на усмихната и прекрасна среда в България. Тази година  в петото издание на конкурса  „На-усмихнат клас“ участваха повече от 800 снимки. Над 5 000 деца от цяла България казаха ДА на Усмивката в училище и станаха официалните посланици на Усмивката 2018 в България. Всички участници в конкурса показаха на света, че „Усмивката прави силата!“. ПГЛПТ бе наградена за активното си участие в конкурса, като за целта дори човечето-символ на гимназията „грейна“ в популярната в цял свят усмивка. Всички класове в гимназията взеха отбелязаха Международния ден на усмивката, а снимките от него блестяха в конкурса на СНЦ „Усмивка“. С този ценен сертификат, за пореден път, Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм се доказва като училище, в което е създадена

позитивна образователна среда на изключително високо ниво.

 

 

"Това, което слънчевите лъчи са за цветята, е усмивката за човечеството." – ръководството, учителите и учениците на ПГЛПТ пожелават на всички весело посрещане на 2019 година и нека за всички тя да бъде здрава, усмихната и позитивна!

В навечерието на Коледа, учениците на Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм организираха традиционният си коледен базар. Тази година ученическия училищен съвет реши парите събрани в рамките на инициативата да отидат за малката Стефания Йовева от Кюстендил. Едногодишното момиченце страда от конгенитална глаукома. Стефи е още в ранна детска възраст и шансовете и да пребори болестта са по-големи. В рамките на базара бяха събрани 600 лева, които вече са по сметката на семейството на Стефи. През цялата седмица в ПГЛПТ се продаваха ръчно изработените от учениците коледни картички, в които те оставиха цялата си фантазия и креативност за да бъдат изделията им по-оригинални и интересни. Вкусни сладкиши, коледни курабийки и бонбони също бяха част от базара. Те бяха приготвени от учениците от професия „Ресторантьор” и бързо бяха изкупени на символична цена. Голяма част от набраната сума дойде от Коледния турнир по „Не се сърди човече”, в който се включиха 82 ученици, които дариха по два лева и играха любимата си игра. Големият шампион в първият по рода си турнир стана осмокласникът Стоян Георгиев! Част от сумата за първото място на ПГЛПТ за най-впечатляваща коледна украса в конкурса на Община Казанлък също отиде в помощ на малката Стефи.

 

IMG_3583.JPG48408346_267057533968472_2203964409267617792_n.jpgIMG_3391.JPGIMG_3386.JPG48212705_1965053860247130_7888731659955077120_n.jpg

 

 

Изключително престижна първа награда в конкура на Община Казанлък за най-впечатляваща украса спечели Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм.

С не по-лека задача да определи най-запомнящата се украса се захвана комисия, която трябваше да обиколи всички елхи, украсени от казанлъшките ученици, за да избере най-оригиналните, най-пищните, най-празничните.  Журито бе с председател Юлия Младенова - журналист в електронна медия и членове: Дора Зарчева – представител на Художествена галерия – Казанлък, Анета Ел-Хадат – Георгиева – архитект в Община Казанлък и Румяна Сандалова – ст. експерт „Образование“ в Общината.

Първа награда единодушно спечели Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм за успешна реализация на идеята участниците да се впишат в коледната украса със снимки и пожелания. Коледният кът на ПГЛПТ впечатли журито със своята оригиналност. Креативността на нашите ученици не остана незабелязана, а желанието и позитивизмът, с които се включиха в инициативата бяха изключителни.

Втората награда отиде при децата и педагозите на Детска градина №17 "Славейче" за екологичния подход към украсата – гирляндите са изработени от пуканки, а играчките – само от естествени материали. Артистичният подход на възпитаниците на Националното училище по пластични изкуства и дизайн "Акад. Дечко Узунов" и донесе трета награда. За украса те са използвали по нестандартен начин различни предмети и материали.

Освен с финансови поощрения, победителите бяха поздравени с изпълнения на деца от Вокалния клас на Ганка Добрева, в който блестеше нашата Йоана Иванова, и пожелания от Община Казанлък за весели Коледни празници!

 

 

Идеята за ФИЛОСОФСКО „КАФЕ“ възниква в процеса на работа на преподавателя по Философски цикъл в ПГЛПТ - Тина Янева-с учениците от гимназията. То е естествено продължение на клубовете по психология и философия, които се радваха на завиден интерес от учениците в последните няколко години. Според Тина Янева едва ли има по интригуващи, възпитателни и любопитни науки от философията, психологията и етиката, които са единствените учебни предмети, на които човек по воля или неволя се учи до кроя на живота си. По новия учебен план заложените часове по Философия дават основата на философското познание. Учениците се запознават с междуличностните отношения, противопоставянето на характери, различното поведение в критични ситуации. Противопоставят агресията с толерантността, доброто със злото, истината с лъжата и др. В курса на обучение ученици се научават как да уважават другите, да ценят добродетелите и да печелят приятели, но това далеч не е достатъчно. Наложително е да полагаме все повече усилия в посока психологически комфорт на учениците ни. Във Философско „кафе“ с Тина Янева ще бъдат поканени лектори, които имат опит в различни области и имат желание да го споделят с младите хора на ПГЛПТ.

-        Влиянието на харизмата- как да създаваме силно и дълготрайно впечатление

-        Приказното огледало на успеха

-        Краят на средностатистичекия човек

-        Как да бъдем себе си в свят, който ни обезличава?

-        Магията на мащабното мислене

-        Вие знаете повече, отколкото предполагате

са малка част от темите, които ще бъдат разисквани в спокойна обстановка, която излиза извън рамките на училищната стая и пренася участниците в тайнствения свят на философията.

IMG_3318.JPGIMG_3333.JPGIMG_3323.JPGIMG_3322.JPGIMG_3337.JPG

Фото кадър на възпитаника на Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм Габриел Караколев стана победител за месец декември в престижният конкурс на Асоциацията на бълграските модни фотографи ( BFPA). Като месечен победител фотосът е финалист за снимка на годината. Габриел е единственият представител на Казанлък в надпреварата. Любопитно е, че прекрасният кадър, който е заснел е на неговата съученичка Стела Тонева, а снимката е направена в Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм. Освен авторитет за своя роден град, победителят в националният конкурс печели още: публикация на корица на страницата и група на BFPA, ВИП акредитация за 32-ра и 33-та Fashion Week Bulgaria 2019 в София, за 3-та Bridal Fashion Week 2019 в Пловдив, отпечатване на национален еднолистов благотворителен Моден КАЛЕНДАР 2019 в полза на кампанията "Мода за Здраве" - за Центъра за асистирана репродукция към Министерство на здравеопазването на Р. България с цел: събиране на средства за закупуване на липсващия за България апарат за предимплантационна диагностика на ембриона, гарантиращ над 90% успеваемост на всяка ин витро процедура

 Вторият национален фото конкурс МОДНА СНИМКА НА ГОДИНАТА се провежда в чест на Световния ден на фотографията - 19-ти август.

Всеки, който хареса снимката, може да подкрепи Габриел и Казанлък във фейсбук страницата на BFPA като крайният срок за гласуване е 15.12.2018 г.

https://www.facebook.com/BulgarianFashionPhotographersAssociation/photos/a.1994979397254458/1994988853920179/?type=3&theater

Победителят, чийто кадър е Снимка на 2018 получава още почетния знак на Bulgarian Fashion Photographers Association и представяне на България в чужбина чрез участие в изложба и акредитация за международна Fashion Week, както и изложба в родния град на автора!