На 13.05.2010г. в Националния дворец на децата в гр.София се  проведе тържествено награждаване на победителите в четвърти национален конкурс „Куба – далечна и близка”.

 Клуб „Съхрани българското” към ПГЛПТ участва с презентация „Звезди,невидими на светлината”, която бе класирана на първо място в трета възрастова група. Презентацията е разработена от Станислав Георгиев Георгиев, ученик от 10а клас, и научен ръководител Петранка Ризова .

На тържеството присъстваха посланиците на Куба, Венецуела, Боливия , г-жа Такева, представители на медии.

 

 

             Конкурсът „Куба – далечна и близка”  се организира от Асоциация за приятелство  между България и Куба, СБУ, Съюз на антифашистите, МОМН. Включен е в националния календар на МОНМ за извънучилищни дейности.

            От името на четири български ученика , победители в същия конкурс през 2009г., Габриела Вълчева ( 11а клас) поднесе благодарност към кубинската делегация, водена от г-жа Кения Серрано от Народното  събрание на Република Куба. Габриела и Станислав поднесоха подаръци от ПГЛПТ. Имаха възможност да се запознаят, снимат и вземат автограф от дъщерята на Че Гевара – Алейда Гевара Мари и съпругата на един от петимата кубински патриоти, несправедливо осъдени от САЩ  от 1998г – Елизабет Палмейро.