Клуб „Съхрани българското” към Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, гр. Казанлък,  участва в 5-тия национален ученически конкурс „София-Москва, България-Русия вчера, днес, утре” с 8 реферата и 4 презентации. Темата тази година е „65 години от победата над хитлерофашизма”. В раздел Реферати Стефка Петкова Балабанова от 9 а клас спечели I-во място и възможност да посети Москва и Червения площад, където се състоя тържественият парад на победата с присъствие на 21 държавни глави от целия свят.


 

Стефка Балабанова разказва:


Бяхме общо 7 делегации. Нашата делегация беше от 7 ученици с 1 ръководителка. Имаше и още едно момиче, освен мен, от Казанлък.

На 6 май присъствахме:

-         на генералната репетиция на военния парад на Червения площад;

-         на тържествената церемония на автопробега на градовете-герои;

-          на акция-концерта „Жить, побеждая!”, посветен на деня на герба и флага на Москва и 65 год. От победата във Великата отечествена война;

На 7 май;

- посетихме Руската дума на федерално събрание на Руската федерация и наблюдавахме работата на депутатите;

            - посетихме студиото на военния художник М. Б. Греков.

На 8 май:

-         участвахме в младежка патриотична акция „Герои Победы – наши прадеды, деды!” – на центъра на Москва, манифестация с много млади хора;

-         гледахме концерт, посветен на Победата.

На 9 май:

-         посетихме централния музей на въоръжените сили на Руската федерация;

-         посетихме Централния академичен театър на руската армия – спектакъла „Давным давно”;

-         участвахме в тържествения парад послучай 65-годишнината от победата във Великата отечествена война и видяхме отблизо невероятната заря на Червения площад.

 

Всичко това трябва да се види и да се почувства – с думи трудно може да се опише.

Със сигурност мога да кажа, че  тези няколко дни в Москва аз  никога няма да забравя! Особено съм благодарна на научния ми ръководител, г-жа Петрана Ризова, за нейната неоценима помощ!