Габриела Вълчева XI а – Клуб „Съхрани българското”:
На 28.09.2009г. бяхме поканени в Кубинското посолство в гр. София на среща на Негово превъзходителство посланика на Република Куба в България г-н Херардо Суарес Алварес и съпругата му Ана Глория Боса с Асоциацията за приятелство „България – Куба”.

На срещата присъстваха г-жа Станка Шопова – председател на Асоциацията за приятелство „България – Куба”, представители на Съюза на Българските учители и много медии.

  Обсъдена бе организацията и резултатите от третия национален ученически конкурс „Куба – далечна и близка”. Г-жа Шопова изрази удовлетворение от успешно приключилия национален конкурс, който се радва на все по-голям интерес от цялата страна. Съобщи, че е подновен договор с МОМН за сътрудничество в тази дейност.

  Победители в конкурса „Куба – далечна и близка”  през 2009г. бяхме четири момичета – Доника Стайкова, Габриела Вълчева, Виктория Николова и Даниела Анадолийска. Спечелихме срециалната награда -  двуседмично пребиваване в Куба под ръководството на г-жа Радост Мазганова. Тя направи подробен отчет на пътуването ни до Куба. Изразена бе благодарност от нея и от Виктория Николова от София.

  Аз представих моята презентация „Куба – една споделена любов”, в която се опитах да пресъздам част от чувствата и емоциите, които изживяхме в този рай на Земята. Показах, че най-много бяхме впечатлени от хората, които са най-големия капитал на Куба. Те са и днес, 5 века след първата среща на Колумб с тях, без пороци и са запазили хармонията в отношенията си един към друг и към непознатите. В Куба бяхме истинки обичани, далеч от блясъка и скоростта на съвременния глобален свят. Човешкото слово, четката на художника и най-съвършената фотография не могат да го опишат, трябва да се почувства лично. Презентацията беше приета възторжено и емоционално. Доника Стайкова прочете наше писмо в подкрепа на петимата кубински граждани, несправедливо осъдени от САЩ без право на обжалване на присъдите им от Върховния съд.

  Чрез изкуството, за което няма езикови граници и географски бариери, изразихме нашата съпричастност към тях с рисунка и фотография.

d_dsc04153.jpg7_dsc04150.jpg9_dsc04157.jpg4_dsc04165.jpg