Габриела Вълчева и Доника Стайкова (от 11 а клас) разказват:

За участие в състезанието “Куба – далечна и близка”, организирано през м. май 2009 г. от правителствени и неправителствени организации и Посолството на Република Куба в Република България, заедно с още 2 момичета от България,  бяхме наградени със специалната награда –пътуване до Куба за 2 седмици от 28.08.2009 г.

 

Още със стъпването ни на кубинска земя дъхът ни спря. Не вярвахме на очите си. Там е едно райско кътче! Невероятна и непокътната природа. Целият остров е огрян от силното кубинско слънце.Останахме безмълвни пред красотата на безкрайния океан. Чистата и топла като чай вода ни караше да забравим, че сме в реалността.

Най-вече впечатляват хората – спокойни, гостоприемни и усмихнати. Навсякъде ни посрещаха изключително топло и с много любов.Въпреки проблемите, кубинците са запазили хармонията в отношенията си. Голямо внимание отделят на децата и образованието им. Впечатлени бяхме, че във всеки кубинец е съхранена гордостта и достойнството от тяхната история и националните им герои – Хосе Марти, Ернесто Че Гевара.

При нашия забързан свят и натоварено ежедневие, в Куба се почувствахме сякаш времето е спряло. Не искахме да си тръгваме от това райско място и да се разделим с хората, показали, че животът е прекрасен.

Всичко това не може да се опише – трябва да се преживее и почувства.

 

 

8__11.jpge__3.jpg7f__1.jpg0__10.jpg2__2.jpgc__9.jpg3__12.jpg7__4.jpg