С редица събития в Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм бе отбелязана седмицата на професионалното образование.  На 25.10.2017г. ученици от ПГЛПТ от 8 и 12 клас, специалност „Екскурзоводско обслужване“ и от 11 клас, специалност „Организация на обслужването в хотелиерството“ , водени от преподавателите Румяна Станева, Александра Александрова и Красимир Цоников, проведоха една интересна и полезна за тях среща, която се състоя в Мултимедийната зала на Историческия музей „Искра“.Този  музей  бе неслучайно избран за място на срещата, тъй като за радост и гордост на жителите на град Казанлък е сред най-старите, най-богатите и най-известните регионални музеи в България. Любознателните  ученици от ПГЛПТ  бяха топло приети от служителите на музея. Господин Момчил  Маринов, Директор на ИМ „Искра“ представи на вниманието им презентация на тема- Екскурзоводство, туризъм и културно-исторически забележителности в Казанлък и региона. Той се постара да обясни по достъпен начин на младите хора връзката между теорията и практиката при  отговорната работа на екскурзовода за качественото обслужване на туристите.Едно от новите попълнения на екипа  от екскурзоводи при Историческия музей екскурзовода Кристиян Желязков, завеждащ Връзки с общественосттакъм музея направи нагледен урок на учениците за изнасяне на екскурзоводска беседа като представи постоянната експозиция на отдел „Археология“ към музея. Г-н  Желязков  увлекателно разказа за най-ценните експонати в трезорната зала и представи гостуващата експозиция „Среброто на траките“ и поднесе на любознателните слушатели интересни факти за древния град Севтополис.

За съжаление на бъдещите екскурзоводи , уникалния златен венец на Севт III,бронзовата глава, цялостната златна и сребърна конска амуниция и рядката колекция от монети ги нямаше, поради включването им в пътуваща международна изложба в далечна Норвегия. Учениците имаха възможност да разгледат и експонатите от другите отдели на музея. Ръководството на професионалната гимназия  има дългогодишно сътрудничество с Историческия музей „Искра“ в името на доброто и качествено  професионално обучение на своите ученици от различните специалности в сферата на туризма.

В същия ден в Инфоцентър –Казанлък се проведе и събитието “10 години от членството на България в ЕС”, организирано от Областна администрация –Стара Загора. За кетъринга на мероприятието се погрижиха учениците от 10 в клас от ПГЛПТ.  С усмивка и финес те посрещаха и се грижиха за гостите на събитието, на което  бяха представени резултатите за нашата страна от 10-годишното й еврочленство, функциите на европейските институции и приоритетите за европредседателството на България през 2018г.

В края на седмицата на професионалното образование пък ученици от специалност “Икономика и мениджмънт” посетиха една от големите счетоводни фирми в Казанлък. Те бяха посрещнати от мениджъра на фирмата, който ги запозна с дейността и структурата и.

 

 

 

IMAG1655.jpgIMG_2466.JPGIMG_2479.JPGIMG_2450.JPGIMG_2455.JPGIMG_2433.JPGIMAG1651.jpg