За поредна година в Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм бе отбелязан 1 декември – Световният ден за борба със СПИН. Новоприетите ученици се запознаха с късометражния филм „Ти гониш“, който представя рисковете от заразяване със СПИН и начините за разпространение вируса. Филмът е създаден по проект, защитен пред Фонда на ООН за население в България и разказва историята младо момиче въвлечено в верига от събития, при които вирусът се разпространява като детска игра. Училищния ученически съвет, подпомогнат от преподавателя по Биология и здравно образование Емилия Иванова, раздадоха над 100 презерватива и много рекламни материали на учениците на ПГЛПТ.

Какво е ХИВ и СПИН? Как се заразява с ХИВ? Как се тества за ХИВ? Къде се тества за ХИВ? Как да не се инфектираме с ХИВ? - това са въпросите, които трябва да имат отговор за всеки млад човек. Тенденцията сочи, че над 40% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са открити в 14-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети, което говори за тяхната ефективност.                

 1 декември е Световният ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. А целта му е да се насочи общественото внимание към проблемите на хората. с ХИВ вируса. От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН. Оттогава 1 декември се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността за болестта. През 2004 г. е създадена независимата организация – World AIDS Campaign, която поема провеждането на кампаниите. Програмата на ООН продължава да оказва финансова и практическа подкрепа. Според данните около 1,8 милиона души в света са заразени с вируса на СПИН през 2016 г. За първата половина на 2017г. само в Китай са регистрирани повече от 70 000 нови случая на болестта. Затова и основният призив на този ден е превенцията и инвестирането в сексуалното образование на младите хора.

IMG_2777.JPGIMG_2776.JPGIMG_2775.JPGIMG_2770.JPGIMG_2779.JPGIMG_2771.JPG