За  поредна година третия четвъртък  на месец ноември Министерството на здравеопазването отбелязва като ден без тютюнопушене, с мото „Пушенето и ти!“. Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм организира съвместно с РЗИ-Стара Загора среща на учениците от 8 клас с пушещата кукла Сю. Демонстрацията бе представена от психологът на РЗИ-Стара Загора Галина Димитрова. Посредством куклата децата можеха да наблюдават колко катран се отделя от една изпушена цигара. Осмокласниците изгледаха с огромен интерес случващото се с куклата и последствията, които предизвиква изпушването на само една цигара. Те зададоха своите въпроси към г-жа Димитрова за рисковете от тютюнопушенето и всичко, което ги интересува по темата.

Тютюнопушенето убива всяка година 6 милиона души. Стряскащите данни са Световната здравна организация, според която до 2030г. ужасяващите цифри ще се увеличат до 8 милиона души годишно.  Над 600 000 са починали вследствие на т.н. „пасивно тютюнопушене", сочи статистиката в навечерието на Международният ден без цигари. Още през 1977 г. Американската общност за борба с рака (ACS) обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. През 1971 г. в град Рандолф американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. Така те спестили средства, изразходвани за ежедневната им нужда от цигари. С парите основали фонд към едно училище за отпускане на стипендии. На този ден Министерство на здравеопазването и регионалните здравни инспекции (РЗИ) у нас призовават всеки пушач да постави началото на отказването от цигарите в името на собственото си здраве и това на близки и приятели, които са в обкръжението му като пасивни пушачи.
Всяка година в ПГЛПТ се отбелязва Деня без тютюнопушене, като целогодишно в гимназията функционира информационно табло, показващо вредата от тютюнопушенето.

 

IMG_2793.JPGIMG_2809.JPGIMG_2802.JPGIMG_2797.JPGIMG_2801.JPGIMG_2803.JPGIMG_2811.JPGIMG_2800.JPG