По повод „Международния ден на екскурзовода – 21 февруари” бъдещите професионалисти от 12 б клас реализираха своя проект за „Free city Tour” - безплатна пешеходна обиколка на Казанлък с изнасяне на беседи за гостите на града на български и на английски език.  

Въпреки лошото време на 22 февруари в уречения час - 14,00 пред Лъвовата чешма започна обиколката на града под надслов„Непознатият Казанлък”. В рамките на няколко часа бяха обиколени не толкова познатите  забележителности на Казанлък (статуите на Доко Доков – „Тракийка” и Японката”, площад КИАЦО, Шипковата къща, Ески джамия и залите на ЛХМ „Чудомир”. За всеки един от обектите, учениците поднесоха увлекателна информация и влязоха в бъдещото си професионално амплоа на екскурзоводи. Но това не бяха просто исторически разкази за сградите и музеите в „града на розите”. Обиколката се отличи с много занимателност и лично отношение към гостите, като стремежа бе да се превърнат тези два часа в едно истинско незабравимо преживяване за тях по улиците на Казанлък.

Специален гост на младите екскурзоводи бе госпожа Петя Иванова– професионален водач на туристически групи в чужбина  (възпитаничка на ПГЛПТ). На състоялият се в залите на ЛХМ „Чудомир” кетъринг, по повод първия в града ни „Free city Tour”, тя сподели интересни факти от своята професионална практика и даде ценни съвети на бъдещите екскурзоводи. Срещата завърши с планове за реализиране на бъдещи проекти и обещание за скорошно ново издание на „Free city Tour” „Непознатият Казанлък”.