С отлично представяне и много положителни емоции се завърна от Свищов отборът на ПГЛПТ в Националното ученическо състезание по „Банкиране, финансиране и бюджетиране“. То се проведе за шеста година в Стопанска академия „Д.А.Ценов“. Нашият отбор бе изграден от абитуриентите от 12 а клас-специалност „Икономика и мениджмънт“- Кристияна Терзиева, Стела Тонева, Мария Николова и Габриел Караколев. Те бяха водени от Иванка Джонджорова – преподавател по икономика в гимназията.

 Състезанието бе официално открито от ректора на катедра Финанси – проф. доктор Андрей Захариев. В него взеха участие 110 ученици от  15 средни училища от страната от 15 града – гр. Пловдив, гр. София, гр. Русе, гр. Монтана, гр. Плевен, гр. Казанлък, гр. Свищов, гр. Сливен, Видин и др.

Учениците бяха разпределени в 32 отбора с 32 ментора. Те трябваше да представят  бизнес проект с разполагаем собствен капитал и налични пари по сметка в размер на 100 000 лв. в търговската банка. Целта бе всеки екип да представи и обоснове бизнес проекта пред компетентно жури, в чиито състав влиза и представител на търговската банка, от която фирмата търси външно финансиране. Кредитната подкрепа от търговската банка е с максимален размер от 30 до 50% спрямо размера на собствения капитал на фирмата

Под №3 учениците от ПГ по лека промишленост и туризъм, с ментор Глория Кончарска – студентка по финанси, 4-ти курс представиха и защитиха своята бизнес идея.

Отборът на ПГЛПТ спечели  наградата на банка ДСК „Най-добри презентационни умения“. Учениците получиха сертификати, които им дават право да бъдат записани за студенти в Стопанска академия „Д. А. Ценов“, гр. Свищов, както и стипендия в размер на 200 лв., която учениците могат да осребрят на 08.12.2019 г. ако са записани в академията като студенти.

За учителите – ръководители бе организирана кръгла маса с преподаватели от катедра „Финанси и кредит“ и АЦККВО на тема: „Възможности и переспективи за развитие на обучението по икономика“ в Стопанска академия “Д. А.Ценов” – Свищов, в който взех участие и получих сертификат.Учениците взеха участие и в семинар на тема: „Защита от фалшификации на долари и евро“.

4.jpg3.jpg2.jpg5.jpg