Учениците от Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм, специалност „Екскурзоводско обслужване” отбелязаха Международния ден на екскурзовода - 21 февруари. Деветокласниците изнесоха своите първи екскурзоводски беседи на специално организиран туристически маршрут в село Енина. Водени от преподавателите си по учебна практика Тома Башкехайов и Красимир Цоников, възпитаниците на ПГЛПТ, посветиха занятието си в памет на Васил Левски и 146 години от обесването на Апостола на свободата. 

Обиколката започна с историята на селото, представена от Николай Желев. Той запозна съучениците си с характерситиките и особеностите на родната му Енина.  Следващата спирка бе църквата "Свети Великомъченик Георги", където Паулина Пулева разказа за връзката на Васил Левски и неговите съмишленици от Енина. Храмът е мястото, в което през 1869 година Левски основава таен революционен комитет. По-старата църква в Енина „Света Параскева” отвори специално врати за възпитаниците на ПГЛПТ. Наш любезен домакин бе отец Димитър. В своята беседа за паметника на културата, Марияна Оджакова разказа за „Енинският Апостол“ - най-древният български писмен паметник. Открит случайно при ремонт в енинската църква „Света Параскева“, преписът се оказва най-старият запазен препис на славянски апостолски текст,изобщо.  
Младите екскурзоводи завършиха похода си във ВЕЦ „Енина”-
първата българска електроцентрала за обществено електроснабдяване, замислена, проектирана, финансирана и построена от българи. Тя се намира в Стара планина, по дефилето на Стара река над село Енина, на 8 км северно от гр. Казанлък. Пусната в експлоатация в началото на 1914 година, тя още функционира и произвежда електроенергия със старите турбини и генератори, така както е създадена. Всичко това деветокласниците научиха от беседата на Сузана Христова. Тя разкри още, че електричеството на Казанлък, посрещнато с бурни възторзи в първия ден на 1914-та в салона на читалище „Искра“, всъщност, идва по жицата от Енина. След няколко години, селото става и едно от първите населени места в България, което се електрифицира.

Датата 21 февруари е определена от Световната федерация на асоциациите на екскурзоводите за международен ден на екскурзовода през 1990 г.

Първоначално в празника взимат участие 15 държави, като много скоро след това интересът нараства. Денят по традиция се отбелязва в ПГЛПТ с различни инициативи.

 

IMG_3886.JPGIMG_3903.JPGIMG_3894.JPGIMG_3912.JPGIMG_3925.JPGIMG_3874.JPG