Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, гр.Казанлък отчете проект "Европейски практики – иновативни в обучението и успешни в кариерата" по дейност КД1 „Образователна мобилност за граждани“, „Мобилност на обучаеми и учители в сферата на Професионалното обучение и образование“. Домакин на събитието бе хотел „Константина Палас“. Основната цел на този проект бе постигане на по-високо качество на професионалното образование и обучение чрез усвояване и прилагане на иновативни методи и практики в образователния процес. Екипът на гимназията, реализирал проекта, представи специална книжка, с подробности за двете Мобилности по проекта. В нарочна презентация всички посетили събитието се запознаха със снимков материал, показващ моменти от практиката и престоя на ученици и учители в Португалската столица.
Сред гостите уважили проявата бяха г-жа Красимира Каменова от Център за европейски инициативи-Стара Загора – партньор на гимназията по проекта, представители на училища, бизнеса и туристическия бранш в Казанлък. Всички те изразиха своята подкрепа във визията за развитие на ръководството на Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм да подготвя своите кадри, чрез трупане на професионален опит в мултикултурна среда, чрез участието в подобни международни проекти. Официално бяха връчени и Европас сертификатите на учениците и учителите, участвали в проекта. След края на официалната среща гостите на събитието се насладиха и на специален кетъринг. От ръководството на училището изказаха своята благодарност към всички участници в проекта и подчертаха, че реализирането на международни проекти по програма Еразъм + ще продължи да бъде сред приоритетите в развитието на гимназията.
След по-малко от седмица група от 15 ученици и двама преподаватели заминават за унгарския град Сегед, където ще проведат двуседмична Производствена практика.
През следващата година отново на дневен ред идва Португалия и най-новият спечелен от гимназията проект по Еразъм +.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Абитуриентите на ПГЛПТ, посетили столицата на Португалия - Лисабон по проект по Еразъм + на тема "Европейски практики – иновативни в обучението и успешни в кариерата", изнесоха своеобразни мастъркласове с наученото от там в съответните направления. Зрелостниците от специалност "Икономика и мениджмънт" показаха своите специално изготвени презентации, в които показваха различни казуси и техните решения по теми в сферата на туризма, неговото управление и гостоприемството. Тяхна публика бяха по-малките им суъченици в специалности "Икономика и мениджмънт" и "Електронна търговия".
Другата половина от участниците в Мобилността показаха традиционни специалитети от португалската кухня, научени от техните работни места в Лисабон. Те представиха пред бъдещите хотелиери и ресторантьори от 10 и 11 клас, които се готвят за новата мобилност на ПГЛПТ в Унгария, различни кулинарни техники и споделиха опит и преживявания от проекта. Традиционно бакаляо (риба треска), бананов хляб и здравословна фреш тортиля бяха приготвените ястия в уоркшопа, които бързо-бързо изчезнаха от чиниите.
Една от най-важните социални функции на проектите, по които работи ПГЛПТ, е да се споделя наученото в тях и да се дава възможност и стимул на повече ученици да кандидатстват за тях.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

 
В началото на месец април група от шестима преподаватели от ПГЛПТ посетиха столицата на Португалия-Лисабон в рамките на проект по Еразъм + на тема "Европейски практики – иновативни в обучението и успешни в кариерата" по дейност КД1 „Образователна мобилност за граждани“, „Мобилност на обучаеми и учители в сферата на Професионалното обучение и образование“.
Основната цел на проекта е постигане на по-високо качество на професионалното образование и обучение, чрез усвояване и прилагане на иновативни методи и практики в образователния процес. Програмата на Мобилността бе изключително разнообразна и учителите успяха да се запознаят с много нови и различни аспекти на туристическата индустрия в Португалия.
Екипът бе запознат и с особеностите на португалската образователна система, като особен акцент бе поставен върху работата с иновациите в обучението.
Мобилността включваше посещения в различни видове места за настаняване - както бизнес хотели, така и малки семейни хотели – като акцентът бе справянето на туристическата индустрия с пандемията и предизвикателства след това. Екипът посети още Музея на лозата и виното в Лисабон, рибна борса, музей на рибата треска (традиционна за Португалия), компания за производство на вино – в която бе посетена специална дегустационна зала.
Една от емоционалните визити на преподавателите бе в последната голяма фабрика Sant’Anna. за ръчно изработени плочки - азулежу и художествен фаянс в Европа. Всички изделия, се произвеждат с най-старите традиционни португалски техники от създаването на фабриката.
Мобилността включваше и богата културна програма – голяма част от топ забележителностите на Лисабон бяха видяни от екипа – Замъкът “Свети Георги“, Кулата „Белем“, Площадът на търговията, Музеят на каретите и др.
Седмицата, прекарана в Лисабон беше изпълнена с много емоции и преживявания за всички участници. Те усетиха португалския бит и култура, опитаха от местните специалитети и вина, а посещението на бизнес компании в сферата на икономиката и туризма показа как съхраняването на историческото наследство може да развие печелифш бизнес.
Следващият проект на гимназията по програма Еразъм + е свързан с Мобилност на 15 ученици от 10 и 11 клас в Унгария в края на месец юни.
Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.
 
Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, гр.Казанлък реализира в периода от 13.02 до 26.02.2022. в гр. Лисабон, Португалия - проект по Еразъм + на тема "Европейски практики – иновативни в обучението и успешни в кариерата" по дейност КД1 „Образователна мобилност за граждани“, „Мобилност на обучаеми и учители в сферата на Професионалното обучение и образование“. В рамките на две седмици 30 абитуриенти от гимназията, водени от 3 ръководители-Диана Хаджиатанасова, Наталия Добрева и Димитър Спасов, проведоха Производствената си практика в португалската столица. Учениците са от професиите „Ресторантьор“ и „Офис-мениджър“. Те работиха в няколко направления в сферата на туризма. Лисабонските хотели и ресторанти "отвориха" врати за учениците на ПГЛПТ и им показаха как функционира отвътре отрасловата индустрия на топ туристическа дестинация като Португалия.
Партньор на гимназията по европроекта е Associacao Eurieta, Португалия.
Основната цел на този проект бе постигане на по-високо качество на професионалното образование и обучение чрез усвояване и прилагане на иновативни методи и практики в образователния процес. Учениците повишиха нивото си на професионална компетентност, чрез практика в реална и мултикултурна бизнес среда; усъвършенстваха уменията си по английски език и не на последно място развиха социалните си умения за успешна адаптация в чужда среда.
Проведените практики и обучения ще бъдат сертифицирани с Европас мобилност.
Учениците успяха да се насладят и на богата културна програма. Туристически забележителности на Лисабон като Кулата Белем, манастирът "Жеронимуш", Площадът на търговията и много други бяха обект на интерес на групата от ПГЛПТ. Друго магическо място, което бе посетено бе Синтра - образец за историята и културата на Португалия и част от световното културно наследство.
През месец април предстои и Учителска мобилност в Лисабон, в която ще вземат участие 6 учители. Те ще посетят професионални училища, ще наблюдават уроци и семинари, ще обменят опит в сферата на икономиката и туризма.
Така Португалия се превърна в поредната европейска държава, влизаща в портфолиото на ПГЛПТ като успешно място за провеждане на практически занятия. Следващата дестинация към която ще се отправят наши ученици е столицата на Унгария - Будапещa. Там ученици от 10 и 11 клас ще проведат практика в края на учебната година.
 
Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.