В ПГЛПТ успешно приключи проект по секторна програма „Коменски”№LLP-2013-COM-MP-044, дейност „Многостранни партньорства”, на тема „Единство в многообразието” в партньорство с ученици от Турция, Великобритания, Полша, Румъния и Франция. 

    Екипите разработиха и представиха много интересни и разнообразни материали, свързани с националния бит и култура на всяка от страните. Посещаваха се места, свързани с културно-историческото наследство на страните, учебни занятия и организирани спортни състезания в училищата и др. Най-голямо вълнение беше създаването и разучаването на европейския танц "Флорисика", в чиято хореография бяха преплетени фолклорни елементи от страните-участнички в проекта. / https://www.youtube.com/watch?v=W6mFcBF9qTc /

    Беше разработен и сайт на проекта с информация за всяко училище и страна, публикувани са материали и снимки с незабравимите преживявания - www.eurotrad2013.ro

 

 „Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация”

Прикачени файлове:
Свали този файл (1_Mobilité_Turquie.pdf)1_Mobilité_Turquie.pdf[в Турция]
Свали този файл (2_Mobilité_Angleterre.pdf)2_Mobilité_Angleterre.pdf[в Англия]
Свали този файл (3_Mobilité_Bulgarie.pdf)3_Mobilité_Bulgarie.pdf[в България]
Свали този файл (4_Mobilité_Pologne.pdf)4_Mobilité_Pologne.pdf[в Полша]
Свали този файл (5_Mobilité_Roumanie.pdf)5_Mobilité_Roumanie.pdf[в Румъния]
Свали този файл (6_Mobilité_France.pdf)6_Mobilité_France.pdf[във Франция]

Проект № LLP-2013-COM-MP-044, по секторна програма „Коменски”

на тема „Единство в многообразието”;  дейност „Многостранни партньорства”; Програма „Учене през целия живот”

 

В периода от 17 май 2015 до 23 май 2015 год. ученици и учители от ПГЛПТ проведоха последната от планираните 6 мобилности по проект  № LLP-2013-COM-MP-044, на тема „Единство в многообразието”, по секторна програма „Коменски“,  програма „Учене през целия живот” във Франция.

Българската група в състав Рени Червенкова – директор на гимназията, Светлана Стоянова – ПДУПД, Румяна Станева – старши учител, координатор на проекта,  Анастасия Огнянова – ученичка от 11а клас и Димитър Чорбаджийски – ученик от 10б клас посетиха колежа Борис Вион в гр. Сент Приест, предградие на гр. Лион.

Партньорите от Франция стриктно спазваха предварително приетата работна програма – посрещане от директора на колежа г-н Дюмон, подреждане на изложба с традиционни облекла  и предмети, посещение на учебни занятия, организиране на спортни състезания, разучаване на европейския танц „Флорисика“, чиято хореография е изградена на основата на фолклорни елементи на 6-те участнички в проекта.

Организирана бе богата културна програма за запознаване с част от културно-историческото наследство на Франция, посещение на къщата музей на създателите на киното – братята Люмиер, музеят на коприната, базиликата „Нотр Дом де Фурвиер“, катедралата „Сен Жан“ в старата част на Лион, посещение на кметството на гр. Сент Приест, спектакъла „Детството на Мама“ и др.

Незабравим спомен ще остане  у всички нас концерта „Бал Мюзет“, подготвен и изнесен от преподавателите на училището и разбира се многото нови приятели.

 

 „Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация”

Мобилността  в Република Румъния по проект „Коменски“ на тема „Единство в многообразието“ се проведе в периода  от 22.03.2015г. до 28.03.2015г. Българската група бе в състав М. Карастоянова и Р. Денева – учители и учениците Евдокия Кисьова, Петър Цанев, Стефан Гурбалов, Антония Тотева и Емир Филинта.

                                          

 

Румънските ни партньори от гр.Кампулунг бяха изключително гостоприемни и наред с дейностите в училището ни показаха изключително интересните Музей на боядисаните яйца, женски манастир Вотра Молдовитей, Музея на дървената лъжица, разгледахме гр. Сучава, музея на традиционното тъкачество  в гр. Фунду Молдова и др.

 

Тръгнахме си от Румъния изключително впечатлени от красотата на страната и много нови приятели.

 

„Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация”

 

 

  Проект № LLP-2013-COM-MP-044

по секторна програма „Коменски”,

на тема „Единство в многообразието”

дейност „Многостранни партньорства”

Програма „Учене през целия живот”

 

Вече втора година Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, гр. Казанлък се работи по проект за училищно партньорство по секторна програма „Коменски“ на тема „Единство в многообразието“ №LLP-2013-COM-MP-044 в партньорство с ученици от Турция, Великобритания, Полша, Румъния и Франция.  Целта на проекта е да се обогатят познанията на учениците както за собствената, така и за други култури, да се преодолеят предразсъдъци и разчупят стереотипи, да се научат младите хора да работят и общуват в дух на толерантност и разбирателство.

Дните от 5 до 11 октомври 2014г. бяха изключително вълнуващи за учениците и преподавателите от ПГЛПТ, включени в групата, реализирала четвъртата мобилност по проекта, която се проведе в Република Полша. Домакините от I Liceum Ogólnokształcące im. Tadeusza Kościuszki - гр. Красник  посрещнаха всички с радост  и искрено гостоприемство.

 

Българската група беше в състав: ученици: Богдан Братоев (10 б), Перър Цанев (10 б), Ралица Стойчева (11 а), Анастасия Огнянова (11 а), Станислава Стоичкова от 12 б клас; учители: Катя Семерджиева-ръководител на групата и Румяна  Станева.

 

 

      Наситена и пъстра на емоции бе седмицата от 12 до 16 май за Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм. Училището бе домакин на третата мобилност по проект „Единство в многообразието“ по секторна програма „Коменски“ и прие гости от 5 държави – Полша, Румъния, Англия, Турция, Франция.

След топлото посрещане по стар български обичай - с хляб и сол, гостите бяха приветствани от директора на училището г-жа Рени Червенкова и от главния координатор на проекта г-жа Флоричица Ротару от Румъния. Презентациите, с които екипите представиха училищата, градовете и страните, от които идват, събудиха интерес у всички присъстващи.

      Разнообразни  и интересни бяха предвидените в програмата дейности- всички подчинени на идеята на проекта - да представи традициите, културата, начина на живот на всяка от страните  участнички.  Гостите имаха възможност да се запознаят с историческите и културни забележителности на нашия град - посетиха Тракийската гробница, Исторически музей „Искра“, опитаха домашно приготвена  баница и розов ликьор и с интерес наблюдаваха процеса на розоварене в Етнографския комплекс,  а екскурзиите до храм-паметника в гр. Шипка, Етъра, Габрово и старопрестолния град Велико Търново им разкриха впечатляващата красота на българската природа и ги запознаха със  славното ни историческо минало.

      Част от изявите в програмата бе и станалата традиционна за мобилностите изложба на предмети от бита и културата на шестте държави. Експозицията провокира интереса както на всички участници, така и на учениците от училището, които с любопитство разглеждаха изложените експонати и искаха да научат повече за културата и бита на гостите.

      Една от най-запомнящите се изяви по време на мобилността бе презентирането на традиционните пролетни празници в календара на всяка от страните. Българските ученици представиха пролетния календар с демонстрация на обичаите, свързани с Лазаровден, Гергьовден, Сирни заговезни. Сред красотата, пъстротата и атрактивността на българските традиции особено впечатляващи бяха кукерите, които изпълниха залата със звън на хлопки и чанове и грабнаха гостите със своя кукерски танц.

       Да се потопят новите ни приятели в културата, традициите и  бита на българите, да се запознаят с уменията на учениците от ПГЛПТ- за всичко това допринесоха и т.нар. работни ателиета, където участниците в мобилността имаха възможност да наблюдават, а след това и сами да проявят своята сръчност и умения и да изработят мартеници, рози от хартия, цветя от пластмасови бутилки, да приготвят коктейл или да направят своите първи опити в карвинга.