В Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък най-светлият християнски и семеен празник Коледа по традиция се свързва с различни благотворителни инициативи. Предколедно в училището се реализираха няколко такива, които събраха внушителната сума от 1546,89 лева. Учениците на ПГЛПТ за пореден път доказаха, че доброто може и трябва да побеждава и, че когато всички сме заедно сме най-силни.

 

 По инициатива на УУС (Училищен-ученичския съвет) и тази година се реализира традиционният коледен базар. През цялата седмица в ПГЛПТ се продаваха ръчно изработените от учениците коледни картички, в които те оставиха цялата си фантазия и креативност за да бъдат изделията им по-оригинални и интересни. Вкусни сладкиши, коледни курабийки и бонбони също бяха част от базара. Неговата кулминация дойде в Коледната благотворителна изложба на ПГЛПТ, в която , със свои ястия, взеха участие всички класове на гимназията. Те продаваха на символични цени своите кулинарни произведения, направени с много фантазия и любов. Тази година УУС реши парите събрани в рамките на инициативата да отидат за Димитър от Казанлък. Историята на баба Веска, която събира средства за своя син Димитър като продава саморъчно изплетени шапки, шушони, ръкавици и терлици, трогна всички ни. Импровизираната и сергия е разположила на ул. „Искра“ в Казанлък. Баба Веска е на 66 години, тя е учила в нашето училище и е била от първите випуски на новопрохождащото учебно заведение, което днес е ПГЛПТ. От 33 години, заедно със съпруга си, се грижат за Димитър. Той е на 35 години и има остра форма на епилепсия. Нуждае се от постоянни грижи и внимание. Първият си пристъп е получил, когато бил на едва две годинки и няколко месеца. Баба Веска използва и инвалидна количка с която превозва плетивата и домашният мед, също предлаган за продан. Възрастната жена гледа философски на живота и смята, че трябва да се борим въпреки всичко. Тя прие с огромно вълнение 830-те лева събрани от нашите ученици!

 

300 лева събраха учениците в двете Учебни компании в ПГЛПТ „Купи надежда“ и „Иновативна книжарница- ПГЛПТ 55г.“ Парите отиват в кампанията „Дай живот в Казанлък - да подкрепим родилно отделение“. Тя е организирана от Община Казанлък, МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ и СНЦ „Бъдеще за децата“. Главната цел на кампанията е закупуване на второ модерно родилно легло и гинекологичен стол, които да дадат удобство на родилката, сигурност и адекватни условия в най-критичния и важен момент от появата на новия живот. Програма „Учебна компания” е на Джуниър Ачийвмънт и в нейните рамки ученици на възраст 15-19 г. се научават как да материализират своята идея за бизнес в реално предприятие (ООД), което управляват в рамките на една учебна година.

 

Клубът от проект „Подкрепа за успех“-  „В света на кулинарните изкушения“ воден от преподавателя Нели Добрева също организира събиране на средства за благородна кауза. Те изпратиха 220 лева в сметката на малката Велина от Бургас. Те сътвориха невероятни кулинарни шедьоври и вложиха цялата си любов да помогнат на болното момиченце. Клубът имаше специален щанд на Благотворителния коледен базар в ПГЛПТ. 3-годишната Велина от Бургас се нуждае от 22 100 евро за лечение в турска клиника. Детето страда заради тумор в мозъка. Още на два месеца Велина получава диагнозата „вътрешна хидроцефалия”. Тъкмо когато майка й се надява, че заболяването е овладяно идва лошата новина – момичето има тумор в мозъка. Велина е подложена на три операции за две години.

 

  Водени от принципа „Предай нататък“ ,в Националната седмица на четенето, възпитаниците на ПГЛПТ събраха 196,89 лева, закупиха и дариха 82 книжки с детски приказки на ДГ „Слънчице“ в Казанлък. Но най-важно от всичко бе вниманието, което учениците ни отделиха на малчуганите, четейки им от любимите вълшебни истории на Братя Грим, Шарл Перо, Х.К.Андерсен и много други. Преподавателят по Български език и литература в гимназията г-жа Пенка Василева, организатор на проявата, бе изключително доволна от себераздаването на учениците и тяхната отдаденост към инициативата.

 

Училищен ученически съвет на ПГЛПТ гр.Казанлък организира и още една благородна кауза в полза на най-малките. В продължение на няколко дни, младежите събираха играчки/нови или запазени/, които дариха на малките сладурковци от ДГ" Еделвайс". Директорът г-жа Недка Рашева посрещна нашите ученици и сърдечно им благодари за инициативата. Учениците и връчиха поздравителен адрес и пожелаха на нея и екипа и здраве и успехи! Най- щастливи бяха малките сладури, които от своя страна ни дариха със своята искрена обич

 

Дойде! Онова време от годината, когато светът се променя. Блясъкът в очите става по-ярък, любовта по-силна, усмивките по лицата засияват в особен, по-мил нюанс. Един от най-обичаните и чакани празници. Едни от най-любимите дни в годината. Коледа е!

Коледа… преди всичко е състояние на духа. Коледа е лавина от емоции. Коледа е чувство. На доброта, обич, топлина. На сплотеност, на уют, на радост. На щастие и любов.

Учениците от ПГЛПТ пазят коледната магия в сърцата си за по-дълго. Мечтаят, вярват в чудеса, правят добро и знаят, че приказките съществуват за истинските герои.

 

Щастлива КОЛЕДА!!!