Проект № LLP-2013-COM-MP-044

по секторна програма „Коменски”,

на тема „Единство в многообразието”

дейност „Многостранни партньорства”

Програма „Учене през целия живот”

 

Вече втора година Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, гр. Казанлък се работи по проект за училищно партньорство по секторна програма „Коменски“ на тема „Единство в многообразието“ №LLP-2013-COM-MP-044 в партньорство с ученици от Турция, Великобритания, Полша, Румъния и Франция.  Целта на проекта е да се обогатят познанията на учениците както за собствената, така и за други култури, да се преодолеят предразсъдъци и разчупят стереотипи, да се научат младите хора да работят и общуват в дух на толерантност и разбирателство.

Дните от 5 до 11 октомври 2014г. бяха изключително вълнуващи за учениците и преподавателите от ПГЛПТ, включени в групата, реализирала четвъртата мобилност по проекта, която се проведе в Република Полша. Домакините от I Liceum Ogólnokształcące im. Tadeusza Kościuszki - гр. Красник  посрещнаха всички с радост  и искрено гостоприемство.

 

Българската група беше в състав: ученици: Богдан Братоев (10 б), Перър Цанев (10 б), Ралица Стойчева (11 а), Анастасия Огнянова (11 а), Станислава Стоичкова от 12 б клас; учители: Катя Семерджиева-ръководител на групата и Румяна  Станева.

С официалното приветствие от Директора на училището домакин и презентация за Полша и гр.Красник започна първия ден от мобилността. Всяка от страните-партньори по проекта се представи с  видеофилм или презентация пред останалите участници.  Презентацията за България, Казанлък и ПГЛПТ бе представена много вълнуващо  от Станислава Стоичкова от 12 б клас. Изложбата на традиционни предмети, която присъства на всяка мобилност от наша страна бе обогатена като всички ученици се представиха с народни носии.

Едноседмичната програма бе богата на различни дейности, които спомогнаха за взаимното опознаване и сближаване на участниците от страните-партньори по проекта - посещение и участие в учебни часове по английски език, участие в работни ателиета и изработване на постери.  Всяка страна представи свои символи, исторически събития, известни личности, културно и природно богатство, традиционни храни.

 

Престоят ни бе разнообразен с две екскурзии. Първата - до гр.Люблин, най-големият град в страната, намиращ се източно от р. Висла. Старият град ("Старие место") - наричан от някои туристи "малкият Краков" ни впечатли със своите църкви, домовете на бюргерите и портите оформени в средновековен стил. Калдъръмените улички и историческите сгради създават една уникална атмосфера. Селището на открито , което посетихме ни пренесе назад във времето и пресъздаде полския бит и архитектура.

Посещението в концентрационният лагер „Майданек”, извън града продължило повече от 2 часа ни остави без дъх и просълзи мнозина от нашата делегация. Бараките , газовите камери, крематориумът са запазени с всичките им ужасяващи подробности като историческо място, а не като музей.

Втората екскурзия до Sandomierz ни даде отново възможност да се докоснем до богатата полска история- замъци, катедрали, кули и много легенди … където имахме възможност да се преоблечем като рицари, полски аристократи или монголи все едно участвахме в приказка.

Особено атрактивен и колоритен бе т.нар. Европейски ден, в който всички представиха традиционни за страната си танц и песен. Пъстрото тракийско хоро и песента „Една българска роза“ докоснаха сърцата на новите ни приятели и те пяха и играха заедно с нас.Това бе последния ден от престоя ни. Получихме сертификат за участие в мобилността и си разменихме подаръци за спомен. Полските  партньори за пореден път  показаха своето гостоприемство – бяха приготвили две големи маси с множество традиционни полски храни.

Освен чрез дейностите по проекта учениците имаха възможност да опознаят отблизо живота на своите връстници от Полша по време на престоя им в полски семейства, където бяха посрещнати изключително сърдечно, топло и добронамерено и всеки отнесе оттам незабравим спомен и едно ново приятелство.

Участието в различните дейности, общуването с останалите участници, забавленията, ни показаха, че макар да се различаваме ние можем да живеем заедно в разбирателство.

Нашата вълнуваща седмица завърши с планове какво да подготвим за следващата мобилност в Румъния и да чакаме щастливия финал с последното пътуване до Франция.

  

 

 

Катя Семерджиеваръководител на групата по проекта

 

Настоящият проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.