На 22 и 23.04.2010 г. с група ученици от 12 б клас, специалност „Екскурзоводство” взехме участие в XIІI ПАНАИР НА ТРЕНИРОВЪЧНИТЕ ФИРМИ ТФ „ФЕСТ 2010” в панаирна палата №6 на Международен панаир, гр. Пловдив. 

 

 

По време на панаира се придържах към предварително обявената от организаторите програма и с представители от двете УТФ- „Сънрайзтур” ООД, с предмет на дейност: Туроператорска и туристическа агентска дейност и „”Тринадесет-13” ООД, с предмет на дейност: Кетъринг и организиране на събития премерихме сили с ученици от България, Румъния, Черна гора в конкурсите на ТФ ФЕСТ 2010, които бяха в четири основни категории:

А. Комплексно представяне 

І. Най-добър ЩАНД -  Бяха оформени два  щанда в съответствие с предмета на дейност, име на фирмата, училище, град, наличие на каталог, брошури и календарчета като рекламни материали. Спазваше се хигиена и подредба на работната площ и работните места.

ІІ. Най-добър ЕКИП и ПРОФЕСИОНАЛНО ОБСЛУЖВАНЕ - Външен вид на служителите, професионална култура на обслужване, познаване на продукта, услугата, способност да се сключи сделка, умение за работа с документи, умение за привличане на клиенти, посрещане и изпращане на клиента, организираност, оперативност, съобразителност, убедителност и умение за работа в екип.

ІІІ. Най-добър КАТАЛОГ- двете фирми изготвиха по два броя каталози, по един,  от които оставиха на Информационния щанд на ТФ ФЕСТ при пристигането в панаирната палата. На щанда на тренировъчните предприятия на разположение на клиентите имаше каталози идентични с предоставения за оценка от журито.

Б. Фирмено облекло -  Тук се оценяваше оригиналност и стил, общ елемент в облеклото на учениците, наличие на ясна препратка към предмета на дейност на тренировъчното предприятие, облекло, прическа, грим, бижутата и аксесоари, които да отговарят на правилата и нормите за добрия външен вид на ученици.

В. Панаирна промоция – бяха представени оферти от двете тренировъчни фирми.

Г. Мис и мистър ТФ ФЕСТ - Конкурсът целеше да отличи управленските умения, професионализма и комуникативността на участниците. Имахме право да номинираме по един участник от екип и това бяха: Христо Христов и Марина Илчева.

По време на панаира учениците осъществяваха директни търговски преговори и сделки и непрекъснато бяха оценявани от оценители- експерти. Щанда на УТФ

„Сънрайзтур” ООД бе посетен и от данъчна полиция, където нейният управител Стоян Руменов Стоянов защити достойно фирмата си. Учениците бяха похвалени, че от всички проверявани УТФ, това е най-изрядната фирма в документално отношение.

На 23.04.2010 г. участвахме в откриването на Панорама на професионалното образование, младежта и науката, където присъстваха зам.министърът на образованието, младежта и науката г-жа Милка Коджабашиева, изп. директор на Juniour Achievment за България - Милена Стойчева, представители на бизнеса и др. официални лица. Двата щанда на УТФ бяха посетени от г-н  Стефан Чергев - старши експерт по професионално образование в РИО гр. Стара Загора.

В 12.00 ч. започна обявяването на резултатите, където УТФ „Сънрайзтур” ООД бе наградена с ГРАМОТА „КОРЕКТЕН ТЪРГОВЕЦ”.  Двете УТФ получиха СЕРТИФИКАТ ЗА УЧАСТИЕ.

След приключване и закриване на „ТФ ФЕСТ 2010” по желание на учениците, тъй като са специалност „Екскурзоводство”  използвахме възможността да посетим  „Тракийски култов център” в с. Старосел. Там изслушахме беседа за Гробницата-хероон - наричана храм от нейния откривател Г. Китов, видяхме вкопаната скална вана за производство и съхранение на вино.