Г-жа инж. Милена Карастоянова и г-н Румен Петков представиха пред гости урок на тема: "Бални и карнавални облекла и аксесоари".  Гости бяха директорът, ПДПД и ПДУД на училището, колеги от  МО „Текстил и облекло”, гл. учител, ученици от 7 и 8 клас от др. училища, директори на училища и учители по изобразително изкуство, президенти на фирми. 

 

 

Как протече занятието:
Актовата зала се превърна в модно ателие "Перфект" с бюра и работни маси за дизайнерите - учениците от 10 в клас. До техните професионални съвети и услуги прибягнаха абитуриенти за избор и изпълнение на облекло и аксесоари за бъдещия дългоочакван празник - бала. Затова младите дизайнери от ателие "Перфект" им предложиха да направят своя избор, след като се запознаят със специфичните особености на балните и карнавални облекла и традиции по света.
Мултимедийният материал представи бални и карнавални облекла и аксесоари, запозна с модните тенденции за 2010 г., актуалните материи и цветове за пролетния и летния сезон. Подходящите за младежите съвети как да подбират моделите според телосложението си и конкретния случай бяха и полезни, и навременни.  
Докато част от учениците подготвяха скици на бални дрехи, други изработваха десени за аксесоари - рисувани шалове, а трети се стараеха да оформят мулажно облекло на един от манекените. Г-н Р. Петков запозна гостите с мултимедийния си материал за техниката за ръчно рисуване върху плат, наречена батик.  
Бинарен урок е по-трудно да бъде подготвен. Интересната и атрактивна тема даде шанс на преподавателите да направят пъстроцветен, раздвижен и многопластов урок.
Убеждаваме се за сетен път, че всеки човек крие в себе си жажда и стремеж към красивото и че са верни думите на голямата актриса и дама София Лорен: 
"Чарът е онази невидима част на красотата, без която никой не може да бъде истински красив." Те точно допълват английската поговорка: "Beauty is only skin deep.", т.е. без вътрешно добро излъчване не е възможно да наречеш някого истински красив.
Урокът е посветен на 45-годишнината от създаването на училището, която ще се чества на 11 май 2010 г.