Годината е 1876, денят 20 април по стар стил (1 май по нов стил)– една паметна дата в българската история.На този ден преди 145 години един народ се вдига срещу цяла империя в името на едно – свободата. Героизмът, който дедите ни проявяват е несъизмерим и трудно може да бъде описан, но трябва да бъде помнен. Ученици от Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм в град Казанлък отбелязоха годишнината на специално мероприятие, в което бе обърнато внимание на по-малко познати герои от Априлското въстание. Със серия от презентации, нашите възпитаници, пренесоха гости и съученици в онези героични времена. Събитието откри Преслава Делииванова от 8б клас с историческа справка за Априлското въстание. След това бяха представени историите на част от героите в него - Тодор Лефтеров, Никола Беловеждов, Иван Соколов, Христо Караминков,Бачо Киро, Райна Попгеоргиева, Найден Попстоянов.
Разказана бе и историята на единствения казанлъчанин участник в Априлското въстание - Стефан Почеков - учител, загинал едва на 26 години в Троянския Балкан. Благодарение на Инициативен комитет на 1 ноември 2016г, недалеч от родната къща на патриота бе открита Паметната плоча.
Най-добрите от презентациите - изготвени от Живко Косев, Таня Николова, Мелиса Мехмедова, Александра Филипова, Десислава Господинова, Любомир Фънев и Валери Вълов - ще бъдат участници в Третия национален конкурс за ученици „Времена и будители”, посветен на 145 години от Априлското въстание и участието на българските учители в тази най-масова и героична проява на националноосвободителното движение през Възраждането. Целта на конкурса е да стимулира интерес у младите хора да откриват и възраждат личности и събития от българската история, които предизвикват национална гордост.
Специален гост на събитието бе Директорът на гимназията г-н Антони Илиев. Г-жа Катя Семерджиева, преподавател по история в ПГЛПТ поздрави всички участници в събитието и ги призова да помнят историята с думите: "Поклон пред паметта на всички, дали живота си за свободата на България. Нека поне на днешния ден си спомним за тях и се замислим какво можем ние да дадем на тази държава, за да не бъде тяхната саможертва напразна."