В истински екопразник се превърна отбелязването на Деня на Земята-22 април в ПГЛПТ. Тазгодишната глобална тема по повода е " Инвестираме в нашата планета". Поставя се фокус върху екологичната и социална политика, устойчивото развитие, зелените технологии и иновативното мислене, които могат да възстановят екосистемите и да съхранят здравето и живота на хората в световен мащаб. Акцентира се върху адаптацията към изменението на климата и начините за справяне с проблема.
Учениците от ПГЛПТ отбелязаха Деня на Земята в три направления: Направиха изложба с техни рисунки по екологични теми като "Природата - моят дом" и "Да опазим водата чиста". Тябе базирана във фоайето на гимназията и предизвика сериозен интерес. Нашите деца приеха и предизвикателството да засадят и аранжират цветя в ПВЦ бутилки. Техните произведения вече са част от интериора и екстериора на ПГЛПТ. Част от импровизирания екопанаир бе изработване на материали от рециклирани продукти. Учениците показаха много фантазия и в тази област и техните произведения внесоха допълнителен колорит в изложбата.
Организаторате на събитието Невена Кехайова-преподавател по биология и химия и Гергана Тенева-преподавател по физика, споделиха, че все повече ученици имат отношение към екологията, към опазването на Земята и осъзнават колко е важно за нашето бъдеще да пазим планетата на която живеем.
Денят на Земята се отбелязва всяка година на 22-ри април. За първи път Денят се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. празникът е обявен за международен, а България е една от първите страни, присъединили се към тази инициатива. Символ на деня е зелената гръцка буква Θ /тита/ на бял фон. Целта е да се обединят хора от цял свят в защита на околната среда.