Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм бе домакин на двудневна Мобилност по Национална програма "Иновации в действие". Гости на гимназията бяха Професионална гимназия по туризъм "Проф.Ас.Златаров"-Варна; ОУ "Свети Патриарх Евтимий"-гр.Варна и ОУ "Генерал Скобелев"-с.Скобелево.
Национална програма Иновации в действие дава възможност за обмен на идеи и иновативни училищни практики чрез посещение на място на учители и ученици от иновативни училища-партньори от цялата страна. Такова Иновативно училище от три години насам е и ПГЛПТ. В Мобилността домакините представиха иновацията, по която работят - "Проектният метод - креативното бъдеще на обучението в ПГ по лека промишленост и туризъм." Учителите Катя Семерджиева и Тома Башкехайов заедно с учениците от 10 б клас, пресъздадоха българска седянка. Участниците в нея презентираха пред гостите традиционните български шевици, народните ни танци и носии. Бе организиран и импровизиран уъркшоп, на който учениците от гостуващите училища можеха да произведат своя оригинална мартеница, да изрисуват кукерска маска или да направят българска шевица. В края на урока дойдоха и нашите кукери, които изгониха злите сили.
Директорът Антони Илиев представи училището на гостите като акцентира на интерактивните кабинети и професионалните учебни зали. Участниците в Мобилността посетиха още Музея на розата, Историческият музей и Тракийската гробница.
На втория ден от посещението си, гостите от Варна присъстваха на специално тържество по случай Патронния празник на ОУ "Ген.Скобелев",с. Скобелево; разгледаха Етнографски комплекс "Дамасцена", фермата за щрауси и язовир "Копринка".
Основната цел на програма "Иновации в действие" е да се повиши качеството на образователния процес чрез увеличаване на интерактивността и активното участие на учениците посредством иновативни педагогически методи, както и чрез засилване употребата на дигитални средства и информационни технологии в обучението, повишаване на мотивацията и интереса на учениците към ученето, подобряване на академичните резултати, повишаване на творческата активност на учениците и педагозите.
Учителите от ПГЛПТ, участващи в "Иновации в действие", ще върнат визитата на ПГ по туризъм, гр.Варна в края на месец април.