Наситена и пъстра на емоции бе седмицата от 12 до 16 май за Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм. Училището бе домакин на третата мобилност по проект „Единство в многообразието“ по секторна програма „Коменски“ и прие гости от 5 държави – Полша, Румъния, Англия, Турция, Франция.

След топлото посрещане по стар български обичай - с хляб и сол, гостите бяха приветствани от директора на училището г-жа Рени Червенкова и от главния координатор на проекта г-жа Флоричица Ротару от Румъния. Презентациите, с които екипите представиха училищата, градовете и страните, от които идват, събудиха интерес у всички присъстващи.

      Разнообразни  и интересни бяха предвидените в програмата дейности- всички подчинени на идеята на проекта - да представи традициите, културата, начина на живот на всяка от страните  участнички.  Гостите имаха възможност да се запознаят с историческите и културни забележителности на нашия град - посетиха Тракийската гробница, Исторически музей „Искра“, опитаха домашно приготвена  баница и розов ликьор и с интерес наблюдаваха процеса на розоварене в Етнографския комплекс,  а екскурзиите до храм-паметника в гр. Шипка, Етъра, Габрово и старопрестолния град Велико Търново им разкриха впечатляващата красота на българската природа и ги запознаха със  славното ни историческо минало.

      Част от изявите в програмата бе и станалата традиционна за мобилностите изложба на предмети от бита и културата на шестте държави. Експозицията провокира интереса както на всички участници, така и на учениците от училището, които с любопитство разглеждаха изложените експонати и искаха да научат повече за културата и бита на гостите.

      Една от най-запомнящите се изяви по време на мобилността бе презентирането на традиционните пролетни празници в календара на всяка от страните. Българските ученици представиха пролетния календар с демонстрация на обичаите, свързани с Лазаровден, Гергьовден, Сирни заговезни. Сред красотата, пъстротата и атрактивността на българските традиции особено впечатляващи бяха кукерите, които изпълниха залата със звън на хлопки и чанове и грабнаха гостите със своя кукерски танц.

       Да се потопят новите ни приятели в културата, традициите и  бита на българите, да се запознаят с уменията на учениците от ПГЛПТ- за всичко това допринесоха и т.нар. работни ателиета, където участниците в мобилността имаха възможност да наблюдават, а след това и сами да проявят своята сръчност и умения и да изработят мартеници, рози от хартия, цветя от пластмасови бутилки, да приготвят коктейл или да направят своите първи опити в карвинга.

        Последният ден от визитата бе посветен на инициативата Европейски ден, по време на който учениците от България и партньорите представиха паметници на културното, природно и нематериално наследство, които са в списъка на ЮНЕСКО. Презентациите ще послужат за изработването на Пътеводител за културен туризъм (Културните символи в Европа). Европейският ден продължи сред красотата на училищния парк, където гостите имаха възможността да представят характерна песен и да увлекат всички в ритъма на традиционен за страната им танц. А на финала пъстро българско хоро хвана ръка за ръка български, английски, турски, румънски, полски и френски ученици и учители.

      Бързо, интересно и неусетно минаха петте дни от третата мобилност, които завършиха с тържествена церемония по връчването на сертификати на  участниците.

      Дадената оценка от всички за организацията и провеждането на поредната среща по проекта бе изключително висока. Ученици и учители споделиха, че ще отнесат от България спомен за топлото гостоприемство, усмихнатите хора,  красотата на нашата страна и много нови приятелства.

      А всички заедно отправихме поглед в очакване на нови и незабравими емоции към месец октомври 2014г., когато в гр. Красник, Полша, ще се осъществи четвъртата среща по проекта.

Снимки от мобилността:
www.pglpt.com/mediagallery/album.php


Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия.

Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.