ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ЛЕКА ПРОМИШЛЕНОСТ И ТУРИЗЪМ

гр. Казанлък, ул. Кайнарджа №33,

тел./0431/ 6-47-83, факс:/0431/ 6-32-64 

e-mailpglptkk@abv.bg

www.pglpt.com

 

НЕЗАБРАВИМИ ДНИ В БИРМИНГАМ

 

В началото на учебната 2013/2014 година в Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, гр. Казанлък стартира нов, двугодишен проект за училищно партньорство по секторна програма „Коменски“ на тема „Единство в многообразието“ №LLP-2013-COM-MP-044 в партньорство с ученици от Турция, Великобритания, Полша, Румъния и Франция.  Целта на проекта е да се обогатят познанията на учениците както за собствената, така и за други култури, да се преодолеят предразсъдъци и разчупят стереотипи, да се научат младите хора да работят и общуват в дух на толерантност и разбирателство. Участници в проекта са училища от 6 държави - Франция, Румъния, Полша, Англия, Турция и България.

Дните от 16 до 22 март бяха изключително динамични и изпълнени с положителни емоции за представителите на ПГЛПТ, включени в групата, реализирала втората мобилност по проекта, която се проведе във Великобритания. Домакините от Bordesley Green Girls School – гр. Бирмингам се бяха постарали да ни посрещнат с искрено гостоприемство.

Българската група беше в състав: ученици: Рада Гешева (10 б), Габриела Савова (11 б клас); учител и ръководител на групата: Димитър Спасов.

След официалното откриване на дните на мобилността  всяка една от страните-партньори по проекта се представи с видеофилм или презентация пред останалите участници. Интересна и впечатляваща, презентацията, с която се представи екипът на ПГЛПТ, предизвика любопитството на много от участниците в срещата и те изявиха желание да посетят България и да научат повече за нашата страна, култура, бит. Програмата на мобилността бе много разнообразна и атрактивна за всички партньори по проекта. За втори път бе представена изложба на традиционни предмети, представящи всяка страна. Учениците взеха участие в различни викторини, свързани с британската литература, култура и история, спортни игри – сред които традиционното търсене на Великденското яйце, както и в местни кънтри танци.

В специално пригодената стая за мобилността участниците представиха и презентации, свързани със зимните празници в отделните страни. Презентацията на ПГЛПТ, която включваше 10 празника от Никулден до Трифон Зарезан, успя да прикове вниманието на всички с богатството на традициите, ритуалите и обичаите в нашата страна. Акцент в презентацията бяха храните подготвяни на всеки един от празничните дни.

Една от основните атракции по време на мобилността беше оригиналното „Food Show”, в което всяка една от страните участнички в проекта представи характерни местни продукти. Двете ученички от ПГЛПТ, които се обучават в специалност „Кетъринг“, се постараха българската маса да изглежда най- стилно и изкушаващо. Всички участници се бяха постарали да се представят достойно и така българската група успя да опита всякакви ястия –от френската горгонзола до турския локум.

Другият акцент в мобилността бяха пътуванията и посещенията на известни забележителности във Великобритания. Посетихме родната къща и гробът на великия британски поет и драматург Уилям Шекспир в Стратфорд на Ейвън. В четвъртък заедно с цялата група се включихме в организирана екскурзия до Лондон.Там посетихме Биг Бен, Бъкингамския дворец, Уестминстърското абатство, Окото на Лондон, Даунинг стрийт и други забележителности.Последното ни пътуване бе в покрайнините на едномилионния Бирмингам, където станахме свидетели на приготвянето на оригинален млечен шоколад в най-старата британска шоколадова фабрика „Кедбъри“ .

В последния ден от престоя ни в Bordesley Green Girls School се проведе официалната церемония по закриването на дните на първата мобилност, на която участниците получиха сертификати и си размениха подаръци за спомен от втората среща. Всички заедно обсъдихме изтеклата мобилност, като се посочиха положителните и отрицателни страни в организацията. Екипите от Румъния, Турция, Великобритания, Франция и Полша ни увериха, че гледат с големи надежди към предстоящата мобилност в България ( от 12 до 16 май 2014 г.). Интересът към нашето домакинство се потвърждава от факта, че близо 40 участници са заявили участие в мобилността в Казанлък, което ще бъде и най-голямото присъствие до този момент в проекта.
 

 Ръководител на групата: Димитър Спасов

 

Снимки от Бирмингам

 

 

 

„Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия.

Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация”