В началото на учебната 2013/2014 година в Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, гр. Казанлък стартира нов, двугодишен проект за училищно партньорство по секторна програма „Коменски“ на тема „Единство в многообразието“ №LLP-2013-COM-MP-044 в партньорство с ученици от Турция, Великобритания, Полша, Румъния и Франция.  Целта на проекта е да се обогатят познанията на учениците както за собствената, така и за други култури, да се преодолеят предразсъдъци и разчупят стереотипи, да се научат младите хора да работят и общуват в дух на толерантност и разбирателство. Участници в проекта са училища от 6 държави - Франция, Румъния, Полша, Англия, Турция и България.

Дните от 17 до 23 ноември бяха изключително вълнуващи за учениците и преподавателите от ПГЛПТ, включени в групата, реализирала първата мобилност по проекта, която се проведе в Република Турция. Домакините от ТЕД колеж - гр. Ескишехир  посрещнаха всички с усмивка  и топло гостоприемство и направиха престоя ни незабравим.

Българската група беше в състав: ученици: Димитър Чорбаджийски (9 б), Стефан Гурбалов (9 б), Зюлер Ремзи (10 в), Христина Дичева (11 а), Иванка Любенова и Тотьо Христов от 11 б клас; учители: Д. Хаджиатанасова, Р. Станева, Ив. Джонджорова и Д. Спасов.

След официалното откриване на дните на първата мобилност  всяка една от страните-партньори по проекта се представи с  видеофилм или презентация пред останалите участници. Присъстващите имаха възможност да се докоснат за малко до историята, природата, изкуството, културата, бита на различни, повече или по-малко познати, народи. Интересна и впечатляваща, презентацията, с която се представи екипът на ПГЛПТ, предизвика любопитството на много от участниците в срещата и те изявиха желание да посетят България и да научат повече за нашата страна.

Едноседмичната програма бе богата на различни дейности, които спомогнаха за взаимното опознаване и сближаване на участниците от страните-партньори по проекта. Изложба на традиционни предмети, представящи бита, традициите и културата на всяка страна, участие в работни ателиета, спортни дейности, посещение на учебни часове, участие в демонстративен урок по рисуване с традиционната турска техника ебру (рисуване върху водна повърхност), дискусионни срещи и др. бяха само част от многото мероприятия, организирани от домакините. Особено атрактивен и колоритен бе т.нар. Европейски ден. На него домакините представиха обичая Henna night (къна) и танцувахаавтентични турски танци. В Европейския ден се включиха и останалите участници в срещата, като всеки от тях представи традиционни за страната си танц и песен. Пъстрото тракийско хоро и песента „Една българска роза“ докоснаха сърцата на новите ни приятели и те пяха и играха заедно с нас.

В последния ден от престоя ни в ТЕД колеж, Ескишехир се проведе официалната церемония по закриването на дните на първата мобилност, на която участниците получиха сертификати и си размениха подаръци за спомен от първата среща.

Домакините от ТЕД колеж не пропуснаха да ни запознаят и с удивителната красота на своя град, неслучайно наречен „Перлата на Анадола“. Разкошни паркове, красиви градини, модерно строителство и успоредно с това история, запазена в старата част на града, т.нар. Одунпазари, където къщите наподобяват нашите възрожденски. В музея на стъклото се насладихме на изяществото и красотата на изделията от стъкло и от морска пяна. Посетихме музея на физиката и Space house(обсерваторията), а в приказния парк Сегова разгледахме разположения там великолепен замък и се качихме на пиратски кораб.

Освен чрез дейностите по проекта учениците имаха възможност да опознаят отблизо живота на своите връстници от Турция по време на престоя им в турски семейства, където бяха посрещнати изключително сърдечно, топло и добронамерено и всеки отнесе оттам незабравим спомен и едно ново приятелство.

Участието в различните дейности, общуването с останалите участници в първата среща и разбира се  забавленията, допринесоха за създаването на разнолик, но единен екип, който ще работи по осъществяването на основната цел на проекта- да изгради своеобразен мост между различни култури и да покаже, че всички ние сме различни, но само от нас зависи дали ще живеем в една красива и единна Европа без граници.

 

                                        Ръководител на групата: Диана Хаджиатанасова

 

 
 
проект „Коменски“ на тема „Единство в многогобразието“

 

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия.

Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.