На 24.02.2014 г.в Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, гр.Казанлък се проведе представително занятие на клуб ”Обичам България” с ръководител Катя Семерджиева.

Клубът е част от проект ”УСПЕХ” BG 051РО001 – 4.2.05 «ДА НАПРАВИМ УЧИЛИЩЕТО ПРИВЛЕКАТЕЛНО ЗА МЛАДИТЕ ХОРА».

В него участват ученици от 9б клас, които се обучават в професия „Екскурзовод”, специалност  „Екскурзоводско обслужване”. Те имат още много да учат, но са избрали правилното училище и верния път.

По време на  заниманията в клуба те се запознават с традициите, обичаите и културните забележителности на България. Основна част от дейността на клуба е изработване на традиционни български символи (сурвакници, мартеници) и макети на Български забележителности.

На своето първо представително занятие участниците представиха изложба със сътвореното от тях и като екскурзоводи запознаха учители и ученици със следните макети:

Възрожденско село Моделът „Възрожденско село” пресъздава в достоверен вид най-характерните черти на българското село от втората половина на ХІХ век, характерни за различни области на страната.

Средновековна крепост Перник Средновековната крепост е разположена на неголямо скалисто плато в югозападната част на град Перник. Археолозите откриват останки, които показват, че крепост на това място е съществувала още през VІ – V в. пр.н.е. Историята й обаче е свързана най-вече с името на болярина Кракра Пернишки – български военачалник, живял през X-XI в.

Римската крепост Кастра Мартис в гр. Кула Уникалните останки от крепостта Кула (Кастра Мартис) се намират в центъра на днешния град Кула на 52 км югозападно от град Видин. Тя е възникнала като римски кастел през III-IV век от н.е. и е била важно звено от дунавската отбранителна система. По време на втората българска държава тя е възстановена и превърната в мощен феодален замък.

Храм-паметник “Свети Александър Невски” Храм-паметникът “Свети Александър Невски” величествено се извисява към небето на един от най-красивите площади в сърцето на София.

Златната (кръглата) църква във Велики Преслав Това е една от най-красивите сгради в архитектурно отношение, построена през онази епоха, която по-късно историците наричат Златен век в българската история. По времето на цар Симеон (893-927) Велики Преслав е провъзгласен за княжеска резиденция и столица на България. По своя блясък и красота тя съперничела дори на Константинопол.

Замъкът Червен Град Червен е основан от Петър Делян и е представлявал един от най-големите градове в България през Второто българско царство. През XII-XIV век. Червен бил важен политически и икономически център със силно развити занаяти и прочути строители.