Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, гр.Казанлък реализира в периода от 13.02 до 26.02.2022. в гр. Лисабон, Португалия - проект по Еразъм + на тема "Европейски практики – иновативни в обучението и успешни в кариерата" по дейност КД1 „Образователна мобилност за граждани“, „Мобилност на обучаеми и учители в сферата на Професионалното обучение и образование“. В рамките на две седмици 30 абитуриенти от гимназията, водени от 3 ръководители-Диана Хаджиатанасова, Наталия Добрева и Димитър Спасов, проведоха Производствената си практика в португалската столица. Учениците са от професиите „Ресторантьор“ и „Офис-мениджър“. Те работиха в няколко направления в сферата на туризма. Лисабонските хотели и ресторанти "отвориха" врати за учениците на ПГЛПТ и им показаха как функционира отвътре отрасловата индустрия на топ туристическа дестинация като Португалия.
Партньор на гимназията по европроекта е Associacao Eurieta, Португалия.
Основната цел на този проект бе постигане на по-високо качество на професионалното образование и обучение чрез усвояване и прилагане на иновативни методи и практики в образователния процес. Учениците повишиха нивото си на професионална компетентност, чрез практика в реална и мултикултурна бизнес среда; усъвършенстваха уменията си по английски език и не на последно място развиха социалните си умения за успешна адаптация в чужда среда.
Проведените практики и обучения ще бъдат сертифицирани с Европас мобилност.
Учениците успяха да се насладят и на богата културна програма. Туристически забележителности на Лисабон като Кулата Белем, манастирът "Жеронимуш", Площадът на търговията и много други бяха обект на интерес на групата от ПГЛПТ. Друго магическо място, което бе посетено бе Синтра - образец за историята и културата на Португалия и част от световното културно наследство.
През месец април предстои и Учителска мобилност в Лисабон, в която ще вземат участие 6 учители. Те ще посетят професионални училища, ще наблюдават уроци и семинари, ще обменят опит в сферата на икономиката и туризма.
Така Португалия се превърна в поредната европейска държава, влизаща в портфолиото на ПГЛПТ като успешно място за провеждане на практически занятия. Следващата дестинация към която ще се отправят наши ученици е столицата на Унгария - Будапещa. Там ученици от 10 и 11 клас ще проведат практика в края на учебната година.
 
Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.