Представителното занятие по проект „Съвременни тенденции и технологии в производството на диетични храни и болнично хранене" по програма Еразъм+ се проведе в Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, гр. Казанлък. Откритият урок на тема "Влияние на съвременните тенденции за здравословно и диетично хранене върху унгарската кухня" бе изнесен от г-жа Петя Гайтанджиева и участниците в мобилността в гр. Сегед, Унгария.

На занятието, съчетаващо теоретична и практическа част, гости бяха Красимира Каменова и Ивайло Найденов от Център за европейски инициативи, Ст. Загора,  ученици и учители от гимназия "Методи Митевски - Брицо" от град Делчево, Северна Македония, ученици и учители от ПГЛПТ. Мероприятието е една от финалните дейности по проекта, в който бъдещи ресторантьори усвояваха тънкостите на унгарската здравословна и диетична кухня. В първата част участниците в проекта запознаха присъстващите с тенденциите в здравословното хранене и тяхното присъствие в унгарската кухня. В изготвени презентации учениците запознаха с работните си места по време на двуседмичната мобилност, с работния процес и представиха типични ястия от унгарската кухня, както и алтернативни такива от здравословната.   

Интерес предизвика втората част на урока, в която гостите станаха свидетели на презентирането на здравословни унгарски ястия и имаха възможността да дегустират. Приготвени вкусно и аранжирани стилно, предястието - Грах по унгарски /Borsofozelek/; основното ястие - Турош чуса /Túrós csusza/ и десертът - Млечен пудинг с плодове /Búzadara puding/ впечатлиха гостите. Учениците от гимназията, които проведоха двуседмичната си практика в Унгария, споделиха своите впечатления от участието си в проекта и бяха категорични, че са мотивирани да се включат и в други проекти по програма Еразъм+, по която Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм за поредна година работи.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.