Специален семинар, посветен на здравословното хранене, се проведе в ПГ по лека промишленост и туризъм по случай Световния ден на храните – 16 октомври. Учениците от 8 в клас – специалност „Кетъринг“- се запознаха с принципите на здравословното хранене и изграждането на здравословни хранителни навици от ранна детска възраст. Семинарът бе открит с известната мисъл на Хипократ: „Нека храната Ви бъде лекарство и лекарството - храна“. Учениците, трябваше да отговарят на любопитни въпроси, свързани със здравословното хранене и те се справиха блестящо с бързи и точни отговори. Габриела Павлова от 8в клас запозна своите съученици с отговора на въпроса: „Какво означава да се храним здравословно?“.
С организирането на Семинара, ПГЛПТ взе участие в идеята за Зеления картон- символ на Националната седмица за достъп до добра храна 2021г. Всеки участник си имаше зелено картонче, с което изрази своята съпричастност към инициативата.
Световният ден на храната се чества по инициатива на Организацията по изхранване и земеделие към ООН. Той е учреден, за да бъдат обсъждани глобално темите като изхранването, земеделието, недохранването, но най-вече - за да бъде елиминиран световния глад. В честването на този ден се включват над 150 страни, което прави този ден един от най-глобалните в света.
Преподавателите, които подготвиха семинара – Мюзеян Гарванова, Петя Гайтанджиева, Мария Чочева и Красимир Цоников – останаха много доволни от старанието и бързите отговори на учениците. В края на събитието всички хапнаха здравословно – плодови шишчета и зеленчукови пръчици имаше за всички участници.
Изводът от Семинара бе: „Здравословната храна е вкусна храна и всеки човек има право на достъп до добра храна“.