Успехите на учениците от Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм продължават и на национално ниво. Йоана Говедарова от 12 а клас, водена от своя ментор г-жа Иванка Джонджорова - преподавател по икономика - зарадва всички с изключително престижното първо място в Националното състезание по предприемачество „Най-добра бизнес идея 2023“. Надпреварата се проведе в Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“ в гр.Гоце Делчев и бе организирана от МОН, РУО-Благоевград и УНСС. 

 В състезанието взеха участие 24 ученици от цялата страна, чиито бизнес идеи бяха отличени на предварителната квалификация. 

Според условията на състезанието участниците бяха разпределени в екипи на случаен принцип като всеки отбор носеше различен цвят тениски с името на филм, чието съдържание е променило и вдъхновило световните бизнес лидери и милиони обикновени хора. Общият брой екипи бе 6. Йоана Говедарова бе в екип със зелени тениски, носещ името: „Красив ум“. 

В отбор с ученици от Монтана, Смолян и Пазарджик Йоана трябваше да създаде бизнес идея по казуса: „Предприемачеството в изкуството“. 

Отбор „Красив ум“ впечатли всички с оригиналната идея за „Брайлово платно за незрящи“. Комисията на Националното състезание отчете социалната перспектива на идеята и я класира на първо място. 

Учениците получиха медали, удостоверения, плакет за училището си и сертификати, които им дават право да бъдат записани за студенти в УНСС, и много предметни награди. 

 Г-н Антони Илиев поздрави официално Йоана Говедарова и Иванка Джонджорова за отличното представяне и първото място.