Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм посрещна гости от Италия в рамките на мобилност по партньорския проект „Устойчиви практики в ресторантьорството“ по програма Еразъм+. Представителната група на партньорите от Асоциация „Most” включваше експерти в областта на ресторантьорството и здравословното хранене, както и двама заместник-кметове в община Арона.

По стара българска традиция гостите бяха посрещнати с хляб и сол в гимназията, след което присъстваха на майсторски готварски клас с ученици от специалност „Кетъринг“. По време на демонстрацията групата имаше възможност да наблюдава приготвянето на традиционни за казанлъшкия регион тестени изделия - питка „Роза“, банички със сладко от рози, както и качамак по стара народна рецепта от българската кухня. Един от акцентите по време на майсторския клас бе темата за безотпадното хранене като част от устойчивите практики и съвременните технологии в ресторантьорството. На вниманието на гостите бе представена презентация за безотпадното приготвяне на храна в съвременната българска кухня, а учениците приготвиха салата с риба тон във вафлени кофички като демонстрация по темата. Майсторският клас завърши с дегустация и чудесно усещане от вкуса и красотата на приготвените ястия. Гостите останаха впечатлени от материално-техническата база на училището - интерактивните кабинети по туризъм, икономика, общообразователна подготовка, фитнесът на открито и кабинетите по готварство и сервиране. 

Програмата на мобилността включваше среща със заместник-кмета на община Казанлък г-жа Даниела Коева, по време на която гости и домакини споделиха общи разбирания за отношението към историята, традициите и предизвикателствата на съвремието. Интересна бе и подготвената културна програма. Групата имаше възможността да посети Музея на розата, Исторически музей „Искра“, Етнографски комплекс „Дамасцена“ и остана впечатлена от богатствата на Казанлъшката долина. 

Следващата дестинация на партньорите е Слънчев бряг, където домакин на групата ще е ПГ по туризъм „Иван Вазов“- също партньор по проекта. 

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.