За трета поредна година Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм бе домакин като иновативно училище на тридневна мобилност по Национална програма „Иновации в действие“. Основните цели на програмата са да се повиши качеството на образователния процес чрез увеличаване на интерактивността и активното участие на учениците посредством иновативни педагогически методи, както и чрез засилване употребата на дигитални средства и информационни технологии в обучението; повишаване на мотивацията и интереса на учениците към ученето; подобряване на академичните резултати и повишаване на творческата активност на учениците и педагозите. Училището посрещна 16 учители от партньорските гимназии от СУ „Св.св. Кирил и Методий“, гр. Неделино, и СУ „Никола Й. Вапцаров“, с. Бенковски. Гостите имаха възможност да се запознаят с историята и развитието на ПГ по лека промишленост и туризъм и с проектите, по които училището работи, както и да наблюдават два открити урока, свързани с иновацията, по която гимназията работи тази година- „Взаимодействието между училище, институции и бизнес в подкрепа на личностното и професионално израстване на учениците“. Първият иновативен урок представиха учениците от 10.а клас, специалност „Електронна търговия“, ръководени от преподавателя по икономика Иванка Джонджорова. Урокът на тема „Производствени фактори – трудът като фактор за производство. Търсене и предлагане на труд“ бе представен в Бюро по труда в сътрудничество със служителите в институцията. В презентация, отразяваща предварително проучване, учениците представиха най-търсените професии на регионалния пазар на труда. Акцент в урока бе проведеното интервю с работодател, в което учениците представиха различни поведенчески модели на кандидати за работа. Общинска библиотека „Искра“, с която училището си партнира успешно в много инициативи, бе домакин на втория иновативен урок. Преподавателят по БЕЛ Мая Глушкова и 9.а клас представиха иновацията, по която работят в сътрудничество с Общинската библиотека към настоящия момент, както и резултатите от дейността си в приключилата през учебната 2022/23 г. Учениците презентираха пред гостите изготвените от тях продукти – книгата „В чудния свят на Чудомир“, посветена на прочутия ни съгражданин, която са изготвили в книжен и електронен вариант. Специален гост на урока бе племенницата на Чудомир – Лидия Димитрова, която сподели любопитни и малко известни факти за своя чичо. Основно училище "Генерал Скобелев", с. Скобелево, което е партньор на ПГЛПТ като неиновативно училище през тази учебна година, посрещна участниците в мобилността с традиционно българско хоро. Бе разгледана материалната база на училището, а гостите се запознаха с постиженията на децата и проектите, по които се работи. 

Културната програма на мобилността включваше разходка из Долината на тракийските царе -Тракийската гробница, гробниците Голямата Косматка и Шушманец бяха част от туристическия тур, по време на който гостите имаха възможността да се докоснат до магията на траките и да се запознаят с особеностите на тракийската култура чрез увлекателните разкази на бъдещите екскурзоводи – ученици от ПГЛПТ. На финала на гостуването си по Национална програма „Иновации в действие“ гостите споделиха своите впечатления от наблюдаваните уроци, изразиха задоволството си от видяното и преживяното, както и желанието си за бъдещо сътрудничество с ПГ по лека промишленост и туризъм. Всеки от тях получи подарък, който да напомня за незабравимата разходка из Казанлъшката долина.

 За втора поредна година Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм като иновативно училище бе домакин на тридневна мобилност по Национална програма „Иновации в действие“. Училището посрещна 18 учители и ученици от партньорските гимназии - ПГ „Генерал Владимир Заимов“, гр. Сопот, Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Кърджали и Професионална гимназия по мениджмънт и хранителни технологии, гр. Плевен. 

 Три иновативни урока бяха представени по време на мобилността. Те бяха свързани с Казанлък и родния край и представени чрез проектния метод, който гимназията развива като иновация вече четвърта година. 

 През първия ден от мобилността гостите се запознаха с историята и развитието на ПГ по лека промишленост и туризъм. Бяха презентирани и проектите, по които училището работи. Ученици от училището влязоха в ролята на екскурзоводи и организираха за партньорите специален сити тур, по време на който бяха посетени Музеят на розата, Историческият музей и интересни забележителности в нашия град. 

Иновативен урок на тема „Чудомир - познатият и непознатият“, проведен в ЛХМ „Чудомир“, бе представен през втория ден пред гостите. Учениците от 11а клас, специалност „Електронна търговия“, ръководени от преподавателя по български език и литература Диана Хаджиатанасова, представиха изработените от тях презентации, чрез които запознаха присъстващите с живота и творчеството на именития ни съгражданин, и презентираха разработен от тях сайт, посветен на Чудомир, с който впечатлиха изключително много представителите на училищата партньори. В  забавна игра, отново  създадена по идея на учениците, всички присъстващи имаха възможност да проверят наученото за живота и творчеството на Чудомир, а накрая гостите получиха изготвената по проекта книжка, включваща най-важните факти от живота на твореца, негови снимки, любими мисли и галерия от негови картини.  

По-късно  в парк „Тюлбето“  бе представена иновацията, по която работят учениците от 10б клас, специалност „Екскурзоводско обслужване“, под ръководството на преподавателя по английски език Димитър Спасов. Бъдещите екскурзоводи представиха проект на подготвяния от тях  "Лексикон на пътешественика". Гостите попълниха свои анкетни карти, които ще станат част от крайния продукт на иновацията.

Разходка из Долината на тракийските царе даде възможност на гостите да се докоснат до магията на траките. Тракийската гробница в Казанлък, Голямата Косматка и Шушманец край гр. Шипка бяха част от туристическия тур, включен в програмата на мобилността, по време на който отново ученици на ПГЛПТ  влязоха в ролята на екскурзоводи и запознаха с особеностите на тракийската култура.

 В последния ден от мобилността  иновативният кабинет по туризъм се превърна в лаборатория за аромати, в която ученици от 8б и 11б клас и техният преподавател г-жа Нели Добрева-Налбантова представиха иновативен практически урок на тема „Приложение на маслодайната роза и продуктите от нея в хотелиерството“.  По време на урока учениците разказаха за полезността на различните етерични масла, разпознаваха ароматите им и демонстрираха пред гостите направата на ароматни свещи от рози. 

 На финала на гостуването си по Национална програма „Иновации в действие“ гостите споделиха своите впечатления от наблюдаваните уроци, изразиха задоволството си от видяното и преживяното, както и желанието си за бъдещо сътрудничество с ПГ по лека промишленост и туризъм. Всеки от тях получи като подарък ароматна розова свещ и сувенири от училището, които да им напомнят за незабравимата разходка из Казанлъшката долина.

 Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм е включена в новия списък на иновативните училища в България и през следващите 4 години ще продължи работата си по различни иновации, което несъмнено я прави търсен партньор по НП „Иновации в действие“ от различни училища в цялата страна.

Петима преподаватели и двама ученици, водени от директора на ПГЛПТ Антони Илиев, гостуваха на ПГ „Генерал Владимир Заимов“, гр. Сопот. Целта на визитата бе да се наблюдават иновативни практики в училището партньор по НП „Иновации в действие“. Другите две неиновативни училища, партньори в проекта, са Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Кърджали, и Професионална гимназия по мениджмънт и хранителни технологии, гр. Плевен.
Три иновативни урока бяха представени по време на мобилността. Те бяха в направления „Ресторантьорство и кетъринг“, „Туризъм и свободно време“ и „История, изкуство и литература“. Стилни, атрактивни и любознателни учениците на ПГ "Генерал Владимир Заимов" и техните всеотдайни преподаватели се постараха да покажат своите иновации по интересен и различен начин. Домакините бяха подготвили и интересна програма, в която предложиха иновативно пътуване във времето и запознаване с традициите на малкия, но наситен с история възрожденски град.
В рамките на посещението екипът от ПГЛПТ имаше възможност да разгледа учебните кабинети, работилниците, както и специализираните STEM кабинети.
През месец юни ПГЛПТ ще бъде домакин на втората мобилност по проекта и ще представи пред партньорските училища своята иновация, свързана с проектния метод и неговото приложение в обучението.