За втора поредна година Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм като иновативно училище бе домакин на тридневна мобилност по Национална програма „Иновации в действие“. Училището посрещна 18 учители и ученици от партньорските гимназии - ПГ „Генерал Владимир Заимов“, гр. Сопот, Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Кърджали и Професионална гимназия по мениджмънт и хранителни технологии, гр. Плевен. 

 Три иновативни урока бяха представени по време на мобилността. Те бяха свързани с Казанлък и родния край и представени чрез проектния метод, който гимназията развива като иновация вече четвърта година. 

 През първия ден от мобилността гостите се запознаха с историята и развитието на ПГ по лека промишленост и туризъм. Бяха презентирани и проектите, по които училището работи. Ученици от училището влязоха в ролята на екскурзоводи и организираха за партньорите специален сити тур, по време на който бяха посетени Музеят на розата, Историческият музей и интересни забележителности в нашия град. 

Иновативен урок на тема „Чудомир - познатият и непознатият“, проведен в ЛХМ „Чудомир“, бе представен през втория ден пред гостите. Учениците от 11а клас, специалност „Електронна търговия“, ръководени от преподавателя по български език и литература Диана Хаджиатанасова, представиха изработените от тях презентации, чрез които запознаха присъстващите с живота и творчеството на именития ни съгражданин, и презентираха разработен от тях сайт, посветен на Чудомир, с който впечатлиха изключително много представителите на училищата партньори. В  забавна игра, отново  създадена по идея на учениците, всички присъстващи имаха възможност да проверят наученото за живота и творчеството на Чудомир, а накрая гостите получиха изготвената по проекта книжка, включваща най-важните факти от живота на твореца, негови снимки, любими мисли и галерия от негови картини.  

По-късно  в парк „Тюлбето“  бе представена иновацията, по която работят учениците от 10б клас, специалност „Екскурзоводско обслужване“, под ръководството на преподавателя по английски език Димитър Спасов. Бъдещите екскурзоводи представиха проект на подготвяния от тях  "Лексикон на пътешественика". Гостите попълниха свои анкетни карти, които ще станат част от крайния продукт на иновацията.

Разходка из Долината на тракийските царе даде възможност на гостите да се докоснат до магията на траките. Тракийската гробница в Казанлък, Голямата Косматка и Шушманец край гр. Шипка бяха част от туристическия тур, включен в програмата на мобилността, по време на който отново ученици на ПГЛПТ  влязоха в ролята на екскурзоводи и запознаха с особеностите на тракийската култура.

 В последния ден от мобилността  иновативният кабинет по туризъм се превърна в лаборатория за аромати, в която ученици от 8б и 11б клас и техният преподавател г-жа Нели Добрева-Налбантова представиха иновативен практически урок на тема „Приложение на маслодайната роза и продуктите от нея в хотелиерството“.  По време на урока учениците разказаха за полезността на различните етерични масла, разпознаваха ароматите им и демонстрираха пред гостите направата на ароматни свещи от рози. 

 На финала на гостуването си по Национална програма „Иновации в действие“ гостите споделиха своите впечатления от наблюдаваните уроци, изразиха задоволството си от видяното и преживяното, както и желанието си за бъдещо сътрудничество с ПГ по лека промишленост и туризъм. Всеки от тях получи като подарък ароматна розова свещ и сувенири от училището, които да им напомнят за незабравимата разходка из Казанлъшката долина.

 Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм е включена в новия списък на иновативните училища в България и през следващите 4 години ще продължи работата си по различни иновации, което несъмнено я прави търсен партньор по НП „Иновации в действие“ от различни училища в цялата страна.

Петима преподаватели и двама ученици, водени от директора на ПГЛПТ Антони Илиев, гостуваха на ПГ „Генерал Владимир Заимов“, гр. Сопот. Целта на визитата бе да се наблюдават иновативни практики в училището партньор по НП „Иновации в действие“. Другите две неиновативни училища, партньори в проекта, са Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Кърджали, и Професионална гимназия по мениджмънт и хранителни технологии, гр. Плевен.
Три иновативни урока бяха представени по време на мобилността. Те бяха в направления „Ресторантьорство и кетъринг“, „Туризъм и свободно време“ и „История, изкуство и литература“. Стилни, атрактивни и любознателни учениците на ПГ "Генерал Владимир Заимов" и техните всеотдайни преподаватели се постараха да покажат своите иновации по интересен и различен начин. Домакините бяха подготвили и интересна програма, в която предложиха иновативно пътуване във времето и запознаване с традициите на малкия, но наситен с история възрожденски град.
В рамките на посещението екипът от ПГЛПТ имаше възможност да разгледа учебните кабинети, работилниците, както и специализираните STEM кабинети.
През месец юни ПГЛПТ ще бъде домакин на втората мобилност по проекта и ще представи пред партньорските училища своята иновация, свързана с проектния метод и неговото приложение в обучението.

     От 26 до 28 април 2022 година Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм беше  гост на Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров", гр. Варна и ОУ "Свети Патриарх Евтимий", гр. Варна и участва в  заключителния етап от дейностите и събитията, свързани с работата по проект на национална програма "Иновации в действие“, целяща популяризиране и мултиплициране на добрите иновации между училищата в България.

Програмата започна с посрещане на гостите и представяне на ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" – Варна. Ученици от 11 Е клас и техните учители проведоха СТЕМ урок на тема „Черноморски кулинарен туризъм“. Урокът съдържаше информация по история, география, етнография, биология, свързана с региона на град Варна и Черно море, която беше съчетана със знания по икономика, туризъм и кулинария. Чрез иновативни методи и използване на модерни дигитални технологии образователното съдържание беше поставено на специално създадена интернет карта и мобилно приложение, които можеха да се разгледат в реално време. Урокът беше осъществен в духа на компетентностния подход в образованието, с прилагане на интерактивни методи. 

   Част от програмата на проекта включваше посещение на Историческия парк край с. Неофит Рилски, както и посещение във ферма за производство на люти чушки край гр. Варна.