Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, гр.  Казанлък, представи иновативни практики в обучението по туризъм и ресторантьорство пред представители на образователни институции от четири области. Инициативата  е на РУО- Стара Загора и е част от станалия традиционен за регионалните инспекторати на образованието в Бургас, Хасково, Сливен и Стара Загора обмен на добри практики в сферата на професионалното образование. На откриването на събитието директорът на ПГЛПТ Антони Илиев благодари за оказаното доверие именно гимназията да  представя област Стара Загора и сподели убедеността си, че такива срещи са от изключително значение за повишаване на качеството на професионалното образование. Началникът на РУО-Стара Загора г-жа Милена Йолдова и г-жа Сребра Касева – заместник-кмет на Община Казанлък, също приветстваха присъстващите над 50 експерти, директори и  преподаватели от страната.

Гостите имаха възможността да наблюдават три открити урока в направленията: „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“ и „Пътувания, туризъм и свободно време“. 

Първият урок бе по предмета „Туристическа, туроператорска и агентска дейност“ и бе на тема: „Туристическа борса“. Урокът премина под формата на ролева игра, в която под ръководството на преподавателите Тома Башкехайов и Ивелина Атанасова учениците по екипи представиха различни щандове, предлагащи туристически продукти от региона - СПА и балнеотуризъм, културно-исторически забележителности, фолклорни празници в Казанлъшката котловина. Особено впечатляваща бе появата на кукерите, които с автентичните си маски и игри, пресъздаващи празника Сирни заговезни, събраха аплодисментите на присъстващите. 

Вторият открит урок  бе по Учебна практика „Кулинарни изделия и напитки за кетъринг“ и се проведе в любезно предоставената база на една от най-големите фирми за кетъринг в града „Йоги-5“, която е партньор на гимназията. Урокът започна с презентация, посветена и на темата за устойчивото ресторантьорство, по която училището работи в последния си партньорски проект по програма Еразъм+. Темата на занятието „Изкуство в чиния“ даде възможност на гостите да наблюдават приложението на усвоените знания от учениците, които под ръководството на своите преподаватели Нели Налбантова и Мария Чочева показаха креативност и умения в декорирането и презентирането на ястия. Гостите останаха впечатлени както от уменията на учениците, така и от модерната материална база, представена им от управителя на „Йоги 5“ г-н Пеньо Йонков, в която бъдещите ресторантьори на ПГЛПТ се обучават в часовете по практика. 

Последният урок, включен в програмата, се проведе в Музея на Розата-Казанлък. Темата на урока бе „Екскурзоводско обслужване в музей“. Преподавателите Иво Гебшеменов и Красимира Алексиева умело наставляваха своите ученици, които влязоха в ролята на екскурзоводи, демонстрираха гостоприемство и отлична подготвеност и компетентно и професионално изнесоха пред гостите беседи, посветени на  историята на маслодайната роза, на мястото на розата в българския бит и култура, на старите казанлъшки розопроизводители, съвременното розопроизводство и на традиционния за Казанлък Празник на розата. 

Занятието завърши с традиционно българско хоро на учениците от клуб „Тракийски рози“ към ПГЛПТ сред автентичната атмосфера на розовата градина на музея. 

В заключителната дискусия гостите споделиха огромното си удовлетворение от видяното, а г-жа Иванка Петкова- старши експерт по професионално образование, изказа благодарност от името на РУО- Стара Загора и присъстващите  за гостоприемството и отличната организация на Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм. Г-жа Петкова изрази желанието  на всички  инициативата за подобни срещи да не бъде прекъсвана, за да се даде възможност на сродни професионални гимназии от четирите области да обменят положителни практики и опит в преподаването, което ще отвори вратите към успешна реализация на младите хора на пазара на труда.

Всеки от гостите в мероприятието отнесе прекрасни впечатления и красив цветен спомен от домакините и Розовата долина.

Водени от преподавателя си по икономика Иванка Джонджорова, ученици от 10 а клас, специалност Електронна търговия, проведоха специален час по Обща икономическа теория в Обединена българска банка – клон Казанлък. Гимназистите участват в проект

„Взаимодействието между училище, институции и бизнес в подкрепа на личностното и професионално израстване на учениците“. Целта на урока беше учениците да посетят кредитна институция и да се запознаят с дейностите, които осъществява тя. 

Те бяха посрещнати от управителя на банковия клон г-жа Диана Кръстева, която разказа на учениците за дейността на банката и как функционира тя.

Разиграха се различни ситуации, като децата бяха поставени в ролята на клиенти и бяха обслужени от служители на банката. 

Най-голям интерес от страна на учениците предизвикаха възможностите за теглене на банков кредит. Г-жа Боряна Орачева – мениджър на екип БД към банката беше любезна да обясни на учениците, че трябва да бъдат много внимателни при тегленето на банкови кредити. Беше им споделено на каква възраст могат да кандидатстват за кредит и какви са условията при отпускане на кредит. Г-жа Орачева обърна специално внимание на финансовите институции, които отпускат бързи кредити.

Служител на банката демонстрира работа, свързана с касови операции и показа на учениците счетоводни документи, свързани с тях.