В началото на м. ноември се проведе третата мобилност по проект „Устойчиви практики в ресторантьорството“, по който ПГ по лека промишленост и туризъм работи през учебната 2023/2024 година. Дванадесет учители - шестима от ПГЛПТ и шестима от партньорското училище по проекта- ПГТ „Иван Вазов“- Слънчев бряг, посетиха град Кастелето Сопра Тичино. Основните цели на проекта са насочени към повишаване на качеството на обучение на младите хора в сферата на туризма; усвояването на зелени умения в избраната професия; повишаване на квалификацията на учителите по ПОО относно устойчивите практики в ресторантьорството; изучаването на добри практики на ресторантьорство в България и Италия, както и повишаване на осведомеността относно важността на зелените умения, включително и в готвенето и др.

Домакин на мобилността бе третият партньор по проекта – италианската Асоциация “Most”. Програмата включваше провеждането на два уъркшопа, по време на които участниците имаха възможността да наблюдават, а след това и да се включат в приготвянето на традиционни за региона на Пиемонт ястия от есенно-зимната кухня - ризото „Миланезе“ и пица.

Особен интерес предизвика посещението в гимназията по туризъм „Al Maggia“, гр.Стреза, в което се работи по иновативни учебни планове в ресторантьорството, хотелиерството и лингвистиката. В училището участниците в мобилността разгледаха материалната база и присъстваха на демонстрации в сферата на ресторантьорството и барманството. 

Културната програма включваше посещение и запознаване със забележителностите на градовете Милано, Стреза и Арона. 

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

 

Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм посрещна гости от Италия в рамките на мобилност по партньорския проект „Устойчиви практики в ресторантьорството“ по програма Еразъм+. Представителната група на партньорите от Асоциация „Most” включваше експерти в областта на ресторантьорството и здравословното хранене, както и двама заместник-кметове в община Арона.

По стара българска традиция гостите бяха посрещнати с хляб и сол в гимназията, след което присъстваха на майсторски готварски клас с ученици от специалност „Кетъринг“. По време на демонстрацията групата имаше възможност да наблюдава приготвянето на традиционни за казанлъшкия регион тестени изделия - питка „Роза“, банички със сладко от рози, както и качамак по стара народна рецепта от българската кухня. Един от акцентите по време на майсторския клас бе темата за безотпадното хранене като част от устойчивите практики и съвременните технологии в ресторантьорството. На вниманието на гостите бе представена презентация за безотпадното приготвяне на храна в съвременната българска кухня, а учениците приготвиха салата с риба тон във вафлени кофички като демонстрация по темата. Майсторският клас завърши с дегустация и чудесно усещане от вкуса и красотата на приготвените ястия. Гостите останаха впечатлени от материално-техническата база на училището - интерактивните кабинети по туризъм, икономика, общообразователна подготовка, фитнесът на открито и кабинетите по готварство и сервиране. 

Програмата на мобилността включваше среща със заместник-кмета на община Казанлък г-жа Даниела Коева, по време на която гости и домакини споделиха общи разбирания за отношението към историята, традициите и предизвикателствата на съвремието. Интересна бе и подготвената културна програма. Групата имаше възможността да посети Музея на розата, Исторически музей „Искра“, Етнографски комплекс „Дамасцена“ и остана впечатлена от богатствата на Казанлъшката долина. 

Следващата дестинация на партньорите е Слънчев бряг, където домакин на групата ще е ПГ по туризъм „Иван Вазов“- също партньор по проекта. 

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

 „Устойчиви практики в ресторантьорството“  е поредният проект по програма Еразъм+, по който работи ПГ по лека промишленост и туризъм. Проектът е партньорски и се реализира съвместно с ПГТ „Иван Вазов“- Слънчев бряг и италианската асоциация “Most”. Основните цели на проекта са насочени към повишаване на качеството на обучение на младите хора в ПОО в туризма с усвояването на зелени умения в избраната професия, повишаване на квалификацията на учителите по ПОО относно устойчиви практики в ресторантьорството, изучаване на добри практики на ресторантьорство в България и Италия, повишаване на осведомеността относно важността на зелените умения, включително готвенето и др.

В средата на месец юли шестима преподаватели от ПГЛПТ заедно с техни колеги от ПГТ „Иван Вазов“ взеха участие в първата мобилност по проекта, която се проведе в гр. Кастелето Тичино на езерото Маджоре, Италия.

По време на мобилността участниците се запознаха с дейността на партньорската Асоциация „Мост“ и имаха възможност да се запознаят с технологичното проектиране и организация на работа в италианската кухня на принципите на устойчивото хранене. Особен интерес предизвика наблюдението и участието в готварските уроци за приготвяне на традиционните за Италия паста и пица. Проведени бяха срещи с местни представители на ресторантьорския бизнес, с кмета на гр. Арона и общински съветници от Кастелето Тичино, на които бе споделен ценен опит в работата и управлението на туристическия бизнес като цяло в региона. 

Наситена бе и културната програма, която включваше посещение на гр. Милано и гр. Стреза, красивите острови Изола Белла и Изола де пескатори в езерото Маджоре.

Следващите дейности по проекта са свързани с предстоящо посещение на италианските партньори в България в края на м. септември, когато те ще имат възможността да се запознаят с технологичното проектиране и организация на работа в българската кухня на принципите на устойчивото хранене и съвременни технологии в готварството.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.